Безплатни изследвания за хепатит В и С днес в Смолян

 Безплатни изследвания за хепатит В и С днес в Смолян

На 23 юли 2018 г. (понеделник) на площад „Свобода” в Смолян, в интервала от 10,30 до 16,00 ч. ще се проведат безплатни скринингови изследвания за хепатит В и C. Акцията, е част от кампанията „Скъсай с хепатита!” и се организира от Национално сдружение за борба с хепатита „Хепасист“ и Сдружение „ХепАктив“, под патронажа на Комисия по здравеопазването към Народното събрание. Официалното откриване ще започне в 10:00 ч. с медиен брифинг с участието на д-р Даниела Дариткова-Проданова, председател на Комисия по здравеопазването и народен представител от град Смолян, , д-р Сийка Чернева, директор на дирекция „Надзор на заразните болести“ към РЗИ – Смолян, представители на НСБХ „Хепасист” на Сдружение „ХепАктив”. За участие в откриването е поканен и г-н Николай Мелемов, кмет на Община Смолян, както и други представители на здравни институции и народни представители от региона. Кампанията „Скъсай с хепатита!” цели да предостави възможност на повече хора да се изследват безплатно за хепатит В и С, като същевременно съдейства за повишаване информираността за заболяването хепатит, начините за превенция и лечение. Стартът й беше даден по време на регионалния форум на тема: „Скрининг и превенция на вирусните хепатити и ХИВ в региона на Централна и Източна Европа: Сходни предизвикателства, съвместни решения”, който се проведе на 28-29 юни в София. Инициативата в град Смолян представлява първата от серия активности в различни градове на България за отбелязване на Световния ден за борба с хепатита – 28 юли 2018 г.

За безплатните изследвания:

Безплатните изследвания ще се извършват в мобилен кабинет от квалифицирани и обучени за естеството на работа лаборанти чрез бързи скринингови тестове, като се взема само капка кръв от пръста. Резултатите от него се получават на място, в рамките на до 15 минути след вземането на кръв. Хората, на които изследването е отчело положителен резултат ще бъдат насочвани към специалист за уточняване на състоянието им. За провеждането на изследването не съществуват ограничения за преходна консумацията на храна и напитки. На всички желаещи ще бъдат предоставени печатни информационни материали за заболяването.

Световният ден за борба с хепатита – 28 юли се отбелязва ежегодно от 2008 г. насам. Събитието се организира от Световния хепатитен алианс и се чества по цял свят. Инициативата цели да повиши информираността на хората относно тези заболявания, да ги насърчи да се изследват и лекуват.

През 2015 г. СЗО прие стратегия за елиминиране на хепатита до 2030 г., като акцент в нея са ранната диагностика и лечението на заболяването.

За вирусните хепатити:

Хепатит А – Този вид хепатит по-добре познат като „болестта на мръсните ръце“, тъй като се предава по фекално-орален път. За да избегнете заразяване с него, е нужно да спазвате много добра лична хигиена. Безспорно най-добрият метод за превенция е ваксинацията, която е препоръчителна в България.

Хепатит B – Този вид хепатит може да бъде много коварен, защото може да протече без никакви симптоми, а когато те се проявят, може вече да са минали години от заразяването и съответно да е настъпило чернодробно увреждане. Предава се по кръвен път и при полов контакт. В България е въведена задължителна имунизация за всички новородени след 1992 г.

Хепатит C – Този вид хепатит се предава по кръвен път и за него не съществува ваксина. Подобно на хепатит B, и той може да протече безсимптомно и да доведе до чернодробна цироза и рак на черния дроб. За щастие за хепатит C има лечение, което се поема и от НЗОК. Проблем у нас обаче остава ниското ниво на диагностика, тъй като безплатни изследвания не се поемат от никакви обществени фондове. Всеки може да се зарази с хепатит C. Сред най-уязвимите групи попадат: лекари и медицински специалисти, зъболекари, хора с пиърсинги и татуировки и други. Сред най-застрашените групи са хората на възраст над 45 години, които в миналото са претърпяли медицински манипулации и кръвопреливане, тъй като преди 1992 г. кръвта и кръвните продукти не са били изследвани за хепатит С.

За допълнителна информация: Мария Чанева, mariya@hepasist.com; 0879 44 99 82

Вирни се горе