Безплатен скрининг за туберкулоза организира МБАЛ – Смолян от 12 до 16 март

Безплатен скрининг за туберкулоза организира МБАЛ – Смолян от 12 до 16 март

Безплатни прегледи за туберкулоза ще се проведат в МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ – Смолян. От 12-ти до 16-ти март ще се проведе „Седмица на отворените врати“. Безплатните медицински консултации ще се извършват в часовете между 8,00 и 15,30 часа от д-р Юлияна Лазарова – завеждащ пневмофтизиатричния кабинет, който се намира на шестия етаж, над Инфекциозно отделение.

Прегледите и изследванията са напълно безплатни, включително и за неосигурените лица. На всеки, който реши да провери своето състояние, ще бъде извършен преглед и ще се назначи проба манту, а при необходимост и допълнителни изследвания – рентгенова снимка и изследване на материал за туберкулозни бактерии.

По време на кампания през декември м.г., проведена в смолянската болница, са преминали 93 човека, на които са извършени прегледи. От тях с риск от заболяване са 86, а на 74 човека са направени проби манту и 26 рентгенографии на бял дроби. С латентна туберкулозна инфекция са 11 човека, които се наблюдават. Няма открити болни от туберкулоза.

Вирни се горе