Без банички, пасти и пържено в детските ясли от 2013 г.

Без банички, пасти и пържено в детските ясли от 2013 г.

Наредбата за здравословно хранене на деца до 3 години в детските ясли и кухни ще бъде готова до края на годината, като от менюто на най-малките ще бъдат премахнати пържените храни и тестените закуски. Това съобщи д-р Нелия Микушинска, шеф на отдел “Обществено здраве” в Министерството на здравеопазването, цитирана от специализирания сайт “БоленЗдрав”.

Сега в детските ясли и млечни кухни се готви по книжка с примерни менюта от 70-те години. В тях са застъпени най-вече тестените закуски – банички и кифли, макаронените изделия, имало включени и пържени гозби. Занапред в детските кухни и в порционите на децата от яслите ще залегне задължението два пъти седмично да им се дава риба, която обаче не трябва да е пържена и панирана.

От менюто на най-малките ще отпаднат и тортите, пастите, мазните тестени закуски, разтворимите безалкохолни, както и всякакви газирани напитки и силни подправки. Мляко, чай, минерална вода и прясно изцедени плодови сокчета са позволените напитки за децата в яслите.

Освен два пъти седмично риба в менюто, както и в това на детските кухни, ще се набляга предимно на пилешкото и телешкото месо. Предвиждат се задължително салати и поне едно зеленчуково ястие на обяд. То може да бъде супа, ако второто е месно, или да е основно ястие, ако тя е топчета от кайма или с късчета месо.

Повече пресни плодове и зеленчуци и по-малко захар, сол и мазнини присъстват в рецептурника в детските градини, домове и лагери, откакто на 15 септември 2011 г. влезе в сила новата наредба за храненето при малчугани от 3 до 7 г. Досега имаше разпоредби за здравословно хранене само в училищните лавки и столове. Наредбата е част от пакета документи, които Министерството на здравеопазването готви за храненето при децата.

Вирни се горе