Бебе на 9 месеца от Смолян диша нормално след майсторска безкръвна операция в УМБАЛ

Бебе на 9 месеца от Смолян диша нормално след майсторска безкръвна операция в УМБАЛ

Професорите Карен Джамбазов и Бернхард Шик работеха с видеовръзка

Бебе на девет месеца от Смолян диша нормално след майсторска демонстративна операция в УМБАЛ „Св. Георги” на известните ринолози проф. Карен Джамбазов и проф. Бернхард.

Момченцето от Смолян страдаше от затруднено дишане заради запушване на прохода на носа към гърлото. С фини инструменти и специална оптика бе създаден нов отвор в дясната ноздра на детето, който възстанови въздухопроходимостта у малкия пациент. Миниинвазивната операция на бебето продължи по-малко от час, като финалът бе повече от успеше. Няма поставени тръбички в носа, това са съвременните тенденции. Детето няма да се задушава повече, обясни след края на интервенцията проф. Джамбазов, съобщи “Под тепето”. Момченцето се чувства добре, а родителите са безкрайно благодарни на специалистите и щастливи след успешната интервенция, разказа специално за SmolyanNews.com майката на детето.

Само да припомним, че до преди няколко години операции като днешните се правеха с външни разрези, много болезнени и продължителни, които държаха пациентите дълго време в болницата, а възстановяването от тях бе безкрайно. Сега технологиите ни позволяват да правим миниинвазивни операции при подобни проблеми, обясни проф. Джамбазов. Хирургическото лечение се пое на сто процента от здравната каса. За неосигурени лица подобна операция струва 2 хиляди лева, съобщи изпълнителният директор на УМБАЛ Св. Георги – Пловдив.

Вирни се горе