Банановите кори чистят водата от тежки метали

Банановите кори чистят водата от тежки метали

Изсушени и смлени обелки бързо “елиминират” толкова успешно тежки метали като медта и оловото, колкото много други синтетични филтриращи материали.

Банановите кори не са само за подхлъзване, сега учените проучват дали те могат да пречистват водата от различни токсични замърсители като тежките метали.

Предишни изследвания доказват, че кокосовите фибри, шлюпките от фъстъците и други растителни материали могат да “изсмукват” опасните метали, като оловото и медта, от водата.

Мините, фабриките и селскостопанските ферми често произвеждат такива опасни отпадъци, застрашавайки здравето на хората и околната среда.

Сегашните методи за пречистване на водата от тежки метали са скъпи, като в процеса се използват някои материали, които също са токсични.

Учени от държавния университет на Сао Пауло в Бразилия проверяват дали банановите обелки могат да пречистват водата. Този “материал” вече има куп потенциални употреби, вкл. лъскане на сребро и кожени обувки.

В банановите обелки се съдържат азотни, серни и органични съединения, като например карбоксилните киселини, които могат да се свързват с металите във водата.

Учените открили, че изсушени и смлени бананови кори бързо “елиминират” толкова успешно медта и оловото, колкото много други филтриращи материали.

Те проверили способностите им в река Парана в Бразилия и те се оказали много по-големи от тези на много синтетични материали, разработени през последните десетилетия.

Пречиствател, направен от пасирани кори, може да се използва до 11 пъти, преди те да изгубят способността си да “хващат” металите.

Синтетичните филтри могат да се използват повече пъти, но естествените материали са многократно по-евтини и не изискват химическа обработка.

Следващата стъпка е банановият филтър да бъде изпробван в реални промишлени отпадъчни води.

Учените обаче предупреждават да не се опитваме да използваме обелките като импровизирани филтри у дома, тъй като не е доказано, че могат да пречистват водата от други вредни съставки.

Вирни се горе