Българската бира е лечебна в умерени количества, обявиха експерти

Българската бира е лечебна в умерени количества, обявиха експерти

Българската бира е лечебна в умерени количества е изводът от проучване на проф. Валентин Бъчваров и проф. Габриела Маринова от Института по криобиология и хранителни технологии в София.

Изследвано е съдържанието на общи полифеноли в 15 вида бира от търговската мрежа.

Българските марки пиво запазват относително постоянно съдържание на полифеноли около 100-140 мг/л. Ето защо може да се счита, че при умерена консумация, пивото допринася за здравословния начин на хранене.

Полифенолите са едни от най-важните съставки на пивоварния ечемик, малца, хмела и пивото. Тези антиоксиданти притежават особено важни технологични и физиологичнни ефекти, изтъкват учените.

Като природни съставки полифенолите са наричани „съществени за живота" ("lifespan essentials"). Те проявяват широк спектър от здравословни въздействия, като предотвратяват отключването на механизмите на някои болести в човешкото тяло и при разумна и отговорна употреба на пиво влияят положително върху модерния стил на живот.

Хмеловите полифеноли представляват комплекс от повече от 100 различни съединения, принадлежащи към различни класове.

Полифенолите и хмеловите горчиви вещества показват широк и необикновен спектър на здравословно въздействие върху човека от антимикробно и противовъзпалително до антираково и противомутагенно. Те са най-ефективните антиоксиданти – предпазват липопротеините в кръвта от окисление, свързват свободните радикали, предпазват от развитието на атеросклероза, сърдечно-съдови заболявания, имунни смущения, невродегенеративни и други болести, изтъкват учените.

Най-широко е приложението на хмела в пивопроизводството за придаване на горчивина и аромат на бирата, за стабилизиране на пяната и повишаване на биологичната й стабилност.

От гледна точка на ниското съдържание на алкохол и калории, както и от съдържанието на полифеноли, пивото се оказва уникална напитка. единствената, която съдържа хмел). В умерени количества пивото се препоръчва в различни диети, свързани с така наречените заболявания вследствие „начина на живот", допълват още учените.

Вирни се горе