Българите умират най-много в Европа от сърце

Българите умират най-много в Европа от сърце

Последната статистическа информация сочи, че българите са на първо място по смъртност, причинена от сърдечно-съдови заболявания в Европа.

Това съобщи доц. Николай Рунев от Клиниката по пропедевтика на вътрешните болести към Александровска болница, при отбелязването на Световния ден на сърцето, предаде БГНЕС.

Около 75-80% от общата смъртност се дължи на заболявания на сърцето. Заболеваемостта на сърдечно-съдовата система може да се намали чрез профилактика, което намалява риска особено при хора, за които има опасност от наследствени заболявания, възраст и др.

Световният ден на сърцето се отбелязва от десет години по идея на д-р Ингрид Мартин, завеждаща сърдечно-съдови заболявания към Световната здравна организация. От 2000-та година всяка поредна неделя на септември се провежда инициатива за безплатно измерване на кръвното налягане и холестерол, тази година в градинката между парламента и СУ “Св. Климент Охридски”. Идеята е да се подобри нивото на информираност на обществото за рисковите фактори и да се дадат полезни съвети за по-добър начин на живот.

“На този ден ние не говорим за лечение, а говорим за профилактика, и то първична профилактика”, обясни д-р Рунев. Според него, начинът на хранене на българина е по-скоро неразумен, води до наднормено тегло, а количеството сол, което по традиция употребява българинът при всяко хранене, надвишава много допустимото количество за деня от 6-10 грама. При това основното хранене у нас е на вечеря, а би трябвало да е сутрин. “И после обиколката на талията изведнъж става огромна”, добавя специалистът. В това отношение нормата за обиколка при мъжете е намаляла от 102 на 94 см, а за жените се променя от 88 на 80 см.

Специалистите препоръчват изминаване на разстояние от около 3 км на ден или около 30 минути умерена физическа активност. Следващ фактор, който уврежда сериозно сърцето е тютюнопушенето. Подобни събития имат за цел да покажат, не толкова нуждата от реформи в здравеопазването, а за реформа в отношението на всеки човек към собственото му здраве.

“Ние с много лека ръка прехвърляме отговорността на министерството и на правителствени организации. Аз бих искал точно днес на този ден да апелирам всеки да се замисли за това какъв начин на живот води, как се храни, трябва ли да продължи да пуши, каква физическа активност има – за елементарните неща, които си зависят от всеки отделен човек”, каза още доц. Рунев.

Вирни се горе