Българите ”свръхболедуват”, разкри министър Борисова

Българите ”свръхболедуват”, разкри министър Борисова

Да се поддържат над 430 болници за 7,5 милиона души население е абсурдна ситуация, е заявила в Кърджали здравният министър д-р Анна-Мария Борисова. Пред медицинската колегия в града тя е била категорична, че по света това е немислимо, особено в условията на криза, предаде БГНЕС, като се позова на говорителката на областната администрация Милена Димитрова. Според Борисова хроничната болест на здравната система у нас били свръххоспитализациите. От 1 200 000 през 2001 г. през 2009 г. те са достигнали 1 850 000. Така всеки 4-и българин влиза в болница поне веднъж годишно.

Имало клинични пътеки, по които здравната каса се източвала постоянно – за световъртежи, бъбречни колики, диабетна полиневропатия. "Премятат се пътеки, а резултатът е харчене на пари и никаква ефективност, В Европа се прави точно обратното – там се съкращават “скъпи” легла за активно лечение и се разкриват легла за долекуване. При нас няма нито едно, ако не броим центровете за рехабилитация”, е пояснила министърката.

Тя разкрила първата стъпка на реформата, според която част от леглата за активно лечение ще трябва да се пренасочат за долекуване на пациенти с ясни диагнози, изискващи поддържащо лечение (като диабета) или възстановяване (като ортопедичните случаи), а част от клиничните пътеки да бъдат изведени от болниците. За пример са били дадени очните отделения, чието съществуване губело смисъл, тъй като съвременните очни операции не изисквали продължително стационарно лечение.

"Наред с многото болници проблем на системата са малкото лекари. 14% от медиците в болниците са пенсионери, 15% нямат специалност, а анестезиолозите и патолозите в страната са под критичния минимум”, алармирала проф. Борисова.

"По новите медицински стандарти леглата в болниците са групирани в четири направления, като превес от 50 до 60% се дава на ортопедията. До 25 на сто от леглата ще са за хирургични интервенции, 10-15% – за педиатрията и акушер-гинекологията. Всички болници ще разполагат с детско отделение и отделение по вътрешни болести. Неврологиите ще бъдат запазени заради растящия брой на инсултите, а хирургия и АГ в общинските болници ще има само там, където покриват стандартите”, обяснила министърката на местните си колеги. Тя посочила за пример Франция, където незабавно се закриват хирургиите, в които се извършват под 1500 операции годишно. Диспансерите по региони ще се присъединят към болниците, тъй като поглъщат огромни средства за поддръжка на сградния фонд и режийни разноски, подчерта тя.

Вирни се горе