Аптечен бос поиска законови промени за надценките на дистрибуторите

Аптечен бос поиска законови промени за надценките на дистрибуторите

Всички играчи на пазара на лекарства да намалят драстично надценките си, за да спестят пари на Здравната каса, респективно на държавата. При това – без се докарат до просешка тояга.

Това предложи в новините на PRO.BG варненецът Веселин Марешки, собственик на едноименната верига аптеки.

Ако министерството влезе в един дистрибутор и чукне на компютъра ще види, че маржовете, които има един дистрибутор са около 13-15 процента, отбеляза той.

Марешки поиска законови промени за надценките на дистрибуторите.

Това не трябва да става само по отношение на Здравната каса. Това трябва да стане с промени в наредбата, която да промени надценките на дистрибуторите и това веднага ще даде влияние в държавните поръчки и в болниците. Аз твърдя, че в болниците има дистрибутори, които продават с 30% маржове, добави бизнесменът.

Той обвини колегите си, че се стремят единствено към големи печалби, без да мислят за народа.

Мога да кажа, че съм имал следното изречение: ”Защо да правим отстъпка на държавата и на болниците и да не си разделим тука едни 100 милиона лв.?”

Определени олигарси налагат тезата „да продаваме българското”. Да, нека да продаваме българското, когато то обаче е на конкурентна цена. В противен случай ние създаваме изкуствен монопол на 1-2 човека, които правят огромни печалби на гърба на българския народ и на държавата, коментира той.

Марешки отказа да назове поименно тези олигарси, но даде някои жокери: ”Те си имат завод, имат дистрибутор, аптеки, здравноосигурителен фонд и освен това, имайки здравноосигурителен фонд, са в Надзорния съвет на НЗОК, което е пълно безобразие. А това вече е на път да се случи”, твърди аптечният бос.

„Ние твърдим, че около 200 млн. лева могат да се спестят по цялата верига годишно.”

Гилдията отвърна на удара като обвини Марешки в популизъм и опит да монополизира пазара. Той им отговаря така: ”Не, аз не мога да го монополизирам, защото ние работим на един и същи пазар. Аз не съм търговец на едро. Дори те да фалират и да остана само аз, не мога да вдигна цените и да продавам по-скъпо, отколкото те продават, защото по закон ми е забранено да го правя.”

Вирни се горе