Антивирусна програма за зимния сезон

 Антивирусна програма за зимния сезон

Зимата дойде. Дойде и втората грипна вълна. Да, отново е сезона на простудите и грипа, и отново търсите някакво облекчение. Вероятно сте открили, че конвенционалната медицина има какво да ви предложи срещу тези страдания – безброи много лекарства, сиропи, хапчета, пастили. Но можем да се доверим и на народната медицина, която разполага с цял арсенал от лечебни треви за нашето състояние.Употребата на билки, с цел облекчаване на дадено здравословно състояние, е традиционна практика, която живее и до днес. В едни случаи само тези народни средства могат да бъдат достатъчни, в други те успешно се съчетават с температуропонижаващи, противоинфекциозни и др. лекарствени средства.

При лечението на грипа обикновено се прилагат комплекс от мерки за подсилване на имунната система. Билковите чаеве помагат на тялото да се самолекува и стимулират естествения имунитет. Вероятно настинката или грипът няма да изчезнат веднага, но има сериозен шанс това да стане по-рано и по-бързо.

Изследователите са открили, че някои билки имат способността да унищожават вируси и търсят начини да ги превърнат във фармацевтични продукти. Но не е нужно да чакате. Растенията, за които вече е установено, че имат противовирусно, включително и противигрипно действие, са: ехинацея, босилек, лайка, бъз. В комбнация с мащерка, шипка и подбел може да ги намерите в Чай при Грип и простуда. Всички тези билки потискат бактериите, предизвикващи инфекции на гърлото, белите дробове, синусите, ушите и очите, които често допълват неприятните усещания при настинка. В допълнение, като стимулират кръвообращението и изпотяването, те ще облекчат спазмите при кашлица, ще подпомогнат храносмилането и ще намалят треската. Добавянето на малко канела към чая ще помогне допълнително в борбата с вирусните и бактериални инфекции.

Подпомагането на имунната система с билки ще ви помогне да се чувствате по-добре и да оздравеете по-бързо, когато сте болни, и може да предотврати настъпването на ново заболяване. Много от тях стимулират производството на бели кръвни клетки, наречени левкоцити, които се борят с инфекциите.

Проучванията показват, че хората, които вземат ехинацея – една от най-популярните билки за повишаване на имунитета – боледуват по-малко от настинка и грип. Когато тя се приема по време на болестта, всички симптоми – слабост, втрисане, изпотяване, болки в гърлото, мускулни и ставни болки и главоболие – са по-леки. Ехинацея може да помогне на всеки, който се разболява от настинка няколко пъти годишно. Билката действа чрез укрепване на защитната мембрана на клетките, което ги прави по-малко податливи на вирусите и по-устойчиви на инфекции. Тя увеличава активността на Т-клетките за подобряване на общия имунитет.

Комбинацията от ехинацея и котешка стъпка изглежда забавя възпроизвеждането на вирусите чрез увеличаване производството на макрофаги – бели кръвни клетки, които поглъщат вируси.

Освен да се борят директно с вирусите и бактериите, билките могат да облекчат някои неприятни симптоми, получени при настинка и грип. Мента, мащерка, босилек, бъз, сладък корен, влизащи в състава на чай Биобронхо помагат за премахване на отделените и натрупани секрети в белите дробове, спомагат за по-доброто им отваряне, така че да се диша по-добре, и потискат кашлицата.

Билките са най-ефективни, когато се приемат при първите признаци на заболяване. Купете или направете свои собствени лекарства за простуда и грип предварително, така че те бъдат в аптечката ви, когато се нуждаете от тях.

Вирни се горе