Антибиотиците вече не действали

Антибиотиците вече не действали

Светът е на крачка от криза в здравеопазването, защото антибиотиците вече не работят, което поставя под заплаха и най-обикновените операции. Това предупреди ръководителката на Световната здравна организация (СЗО) Маргарет Чен, съобщи БГНЕС.

Най-незначителната драскотина може да свърши със смъртоносен изход, смята още шефката на СЗО, цитирана от британския в. “Дейли телеграф”.

Всичко това ще доведе до залез на медицината. Впрочем Чен се съмнява в ефективността на неотдавна създадените революционни средства срещу туберкулозата, маларията, бактериалните инфекции и СПИН.

В близко бъдеще светът ще навлезе в “постантибиотичната ера”. Това означава поскъпване на препаратите, които ще сменят стандартните антибиотици. Лечението ще се удължи, както и вероятността от странични ефекти, заради високата токсичност на лекарствата. Съгласно статистиката напоследък вероятността от смърт след заразяване с резистентни патогени е нараснала примерно с 50 процента.

В крайна сметка всички бактерии ще станат резистентни. Това е последица от продължителното и неразумно използване на антибиотиците, констатират експерти.

Вирни се горе