8 май – Международен ден на Червения кръст и Червения полумесец

8 май – Международен ден на Червения кръст и Червения полумесец

Тази година той е посветен на благодарност към доброволците, които работят всеотдайно и на първа линия в борбата с COVID-19. Аплодисментите са за тях – #KeepClapping

Обръщение на председателя на БЧК акад. Христо Григоров:

Уважаеми доброволци, Скъпи червенокръстци, партньори и съмишленици, Всяка година на 8 май милиони хора честват своя празник – Световния ден на Червения кръст и Червения полумесец. На този ден преди 192 години е роден големият човеколюбец Анри Дюнан – идеологът и създателят на международното червенокръстко движение. Днес 192 национални дружества на Червения кръст и Червения полумесец изповядват неговите идеи за хуманност, солидарност, взаимопомощ на фона на новите критични предизвикателства на динамично променящия се свят.

Международното движение на Червения кръст и Червения полумесец, основано преди повече от 150 години, има над 14 милиона доброволци, които и днес, в борбата с разпространението на пандемията COVID_19, са на предната линия на хуманитарната дейност: предоставят медицинска помощ, психосоциална подкрепа, работят в извънредни ситуации, помагат на най-уязвимите групи на обществото. Те са мерило за най-висока нравственост и отговорност, илюстрация на основополагащия принцип на нашето движение – доброволността. Повече от 142 години Българският Червен кръст изпълнява своя хуманитарен мандат и своята спомагателна роля в помощ на държавата и работи усилено за закрила и подпомагане на уязвими групи граждани, за опазване на тяхното достойнство. В момента Българският Червен кръст осъществява мащабна кампания в подкрепа на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса и на Министерство на здравеопазването за справяне с епидемиологичната обстановка.

Това е поредният хуманен акт пред лицето на страданието, а успехът на кампанията е доказателство за наличието на висока социална отговорност у българина, на съпричастност, човеколюбие и благородство, на доверие към Българския Червен кръст.

Българският Червен кръст има безценен капитал – младите червенокръстци, на които изказвам дълбока благодарност за тяхната отдаденост на най-хуманната кауза. Днешният ден е изключително подходящ да изразим признателност към всички доброволци, членове и служители на Българския Червен кръст и към нашите партньори и дарители, към всички, които вярват в силата на солидарността, благородството и милосърдието.

Честит ден на хуманността!

"Областното ръководство на БЧК – Смолян с председател г-жа Марияна Иванова и директорът на секретариата на БЧК – Смолян се присъединявам към поздрава на председателя на националната организация и поздравяват доброволците на територията на Смолянска област.

Мария Делева- Директор Обл.Съвет на БЧК – Смолян

Вирни се горе