78% от хората в страната напълно подкрепят развитието на донорството у нас

78% от хората в страната напълно подкрепят развитието на донорството у нас

78% от хората в страната напълно подкрепят развитието на донорството у нас. Те смятат, че това е високохуманна дейност, благодарение на която се спасяват човешки животи. Над 22 на сто от тях дори сами са готови да допринесат за развитието на тази дейност. Това показват резултатите от приключилата анкета на сайта на Министерството на здравеопазването. Тя се проведе от 21 октомври до 30 ноември. 16,9 % от анкетираните не одобряват донорството. 5,1 % от участниците в анкетата са заявили, че не знаят и не се вълнуват от темата, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Развитието на донорството и трансплантациите са приоритет на Министерството на здравеопазването и Изпълнителната агенция по трансплантация. С подкрепата на БЧК, Националната пациентска организация, Българския съюз на трансплантираните, Нов Български университет и Националния дворец на децата, през 2009 г. МЗ и ИАТ започнаха Национална кампания в подкрепа на донорството. В рамките на кампанията беше създадена градинка с рози в памет на донорите в парка „Заимов” в София. Студенти от катедра „Психология” в НБУ заедно с ИАТ подготвиха и изнесоха серия от презентации за популяризиране на донорството сред младите хора. Целта им бе младежите у нас да бъдат запознати с донорството като висша форма на хуманизъм. През тази година за първи път като част от кампанията се проведе и Националната седмица за подкрепа на донорството. Тя продължи от 6 до 12 юни и намерението на организаторите е да се провежда всяка година през този месец. Медийни партньори тази година бяха БНТ, БНР, в. „Стандарт” и информационна агенция КРОСС. Популярните лица, които подкрепиха кампанията, бяха Румънеца и Анелия. По време на Националната седмица, на 8 юни, в залата на ВМА студенти от НБУ отново изнесоха лекция за донорството.

На 11 юни беше възстановена градината на донорите, а на 12 юни в Борисовата градина се проведе футболен мач на хора с трансплантации. В рамките на Националната седмица бяха разпечатани и раздадени информационни материали и бяха оповестени резултатите от национално представително социологическо проучване за нагласите на българите към донорството. Като част от кампанията, на 22 октомври тази година, в градинката на донорите тържествено бе отбелязан Европейският ден на донорството. С помощта на РЗИ и БЧК подобни инициативи бяха организирани във всички областни градове в цялата страна. За първи път през тази година бяха връчени награди на координатори по донорство. За цялостен принос в развитието на донорството бяха наградени проф. д-р Параскева Стаменова от СБАЛНП „Св. Наум”, проф. д-р Милан Миланов – УМБАЛСМ „Н. Й. Пирогов” и доц. д-р Вилиян Платиканов – УМБАЛ „Св. Марина” – Варна. За високи постижения бе отличен и координаторът по донорство д-р Петко Загорчев от МБАЛ Шумен. Призовете бяха връчени от зам. министъра на здравеопазването д-р Кирил Добрев и директора на ИАТ доц. Силви Кирилов.

На тържеството бяха връчени и награди на победителите в Националния конкурс за рисунка за ученици от 7 до 12 клас. Темата беше мотото на Националната кампания в подкрепа на донорството – „Частица от теб може да бъде за някого целия свят”. В конкурса участваха близо 300 творби. В памет на последните донори през тази година бяха засадени и още две рози. С едноминутно мълчание и запалена свещичка беше почетена и паметта на всички донори у нас.

Повече за донорството и трансплантациите у нас може да научите от рубриката „За пациента” на сайта на МЗ, ИАТ и във фейсбук на страницата на Националната кампания в подкрепа на донорството.

Вирни се горе