7 часа сън предпазват от инфаркт

7 часа сън предпазват от инфаркт

През лятото хората се оплакват, че сякаш спят по-малко. Това обаче не е вярно. Ние спим толкова, колкото ни е необходимо, информира Moreto.net.

Биологичният ни часовник е настроен да спим на тъмно. Затова през лятото се намаляват общите часове сън за 24 часа.

През зимата светлите часове са по-малко и ние сме склонни да спим по-дълго. Всеки човек обаче си уеднаквява своя собствен биологичен часовник така, че да бъде бодър в светлата част от денонощието.

Когато сменяме астрономическото време с един час, това е кражба по отношение на организма. Адаптацията е по-трудна, за нея е нужна поне една седмица.

От нашия сън „крадат" дискотеките по морето със своя шум, дори съседите със своите среднощни купони. Неусетно някои хора изпадат в прекомерна дневна сънливост.

Неспазването на хигиената на съня провокира редица заболявания. Установено е, че в САЩ хроничното безсъние засяга около 40% от населението. Толкова хора страдат от такова и у нас.

За да бъде избегнат инфаркт трябва да се спи 7 часа на нощ, защото рисковете от сърдечно съдови заболявания нарастват когато се спи по-дълго или по-малко от тези часове, твърдят американски учени.

По-малкото сън, включително със следобедната дрямка, удвоява риска от развитие на сърдечни болести, сред които инфаркт или сърдечни кризи. Това сочи изследването на Медицинския факултет на Университета в Западна Вирджиния.

Най-застрашени са хората на възраст до 60 години, които спят по-малко от 5 часа на нощ. При тях рискът от сърдечно съдови болести е три пъти по-висок от тези, които почиват по 7 часа.

Вирни се горе