42 медицински прегледа на жени с патологична бременност и родилки са извършени в Центъра за майчино и детско здраве

42 медицински прегледа на жени с патологична бременност и родилки са извършени в Центъра за майчино и детско здраве

42 медицински прегледа и 32 консултации с психолог са извършени през първите пет месеца на тази година в новооткрития Здравно-консултативен център за майчино и детско здраве в МБАЛ „Д-р Братан Шукеров” – Смолян, на жени с патологична бременност и родилки. През него се преминали както бременни с патология и родилки, така и бъдещи майки без здравни осигуровки. „На жените при необходимост се извършва акушерски преглед или ултразвуково изследване, както и запис на тоновете на плода. Наред с медицинските консултации те могат да получат и психологични консултации от специалист и съдействие и консултация от социален работник”, обясни координаторът на центъра Даниела Топова.

Освен грижи за майчиното здраве в центъра се консултират недоносени деца и такива с хронични заболявания и увреждания, оказва се и психологическа подкрепа на тях и семействата им. „От началото на годината до края на април са направени седем медицински консултации с недоносени и деца с увреждания, а психологическите са 53, което показва, че в нашия край има необходимост от такава помощ”, коментира още Топова.

Здравно-консултативният център отвори врати на 1 октомври м.г. В него се осигурява комплексно обслужване на родилки и бременни жени с патология на бременността, на деца с увреждания и с хронични заболявания и техните майки по време на престоя им болницата или амбулаторно проследяване. Услугата е във връзка с изпълнението на „Националната програма за подобряване на майчиното и детското здраве 2014–2020 г.” и сключен договор с Министерството на здравеопазването. Основната цел е предоставянето на здравно-информационни, консултативни, координиращи и насочващи услуги, психологична подкрепа и специализирани консултации от медицински и немедицински специалисти. Насочването към центъра се извършва от личния лекар на детето или от лекар-специалист от извънболничната медицинска помощ. Предоставянето на услугите се осъществява от координатор, който организира дейностите, психолог и социален работник и е напълно безплатно.

Вирни се горе