355 пациенти обслужени от ЦСМП в Смолян по празниците

355 пациенти обслужени от ЦСМП в Смолян по празниците

Дете е със счупено бедро след инцидент в Пампорово

355 пациенти са обслужили медиците от ЦСМП в Смолян и филиалите в деветте общини на областта по време на Новогодишните празници. „Дежурствата преминаха спокойно, за разлика от предишни години”, коментира д-р Венелин Денев – директор на Центъра в Смолян. По думите му тази година е нямало ситуации, които да изискват свръхнапрежение от медицинските екипи, всички пациенти са обслужени в срок.

На връх Нова година екипите на ЦСМП в Смолян са транспортирали двама пациенти до смолянската болница. Единият е бил със счупени лицеви кости, най-вероятно след сбиване, а вторият – 5 годишно дете, глътнало монета от 20 стотинки, поставена като късмет в Новогодишната пита. През почивните дни екипите на Спешна помощ в Смолян са транспортирали и дете, пострадало в курорта Пампорово, след удар с шейна от типа „чук и гек”. Пострадалото момче е със счупено бедро, настанено за лечение в МБАЛ – Смолян, но без опасност за живота.

„ЦСМП е добре ситуиран в Смолянска област. Имаме само седем незаети лекарски места. Всеизвестна е липсата на млади новозавършили лекари в системата за спешна помощ”, каза още директорът д-р Денев. Той обясни, че от 33 души медицински персонал, ½ са лекари, останалите са фелдшери. Линейките са 25 на брой, 17 от тях са оборудвани по всички стандарти на спешната медицина. „Единствен проблем е предвижването в зимни условия със санитарните автомобили. 10 от тях са с дойно задвижване, но ни трябват поне 15 за да се справяме”, посочи още директорът д-р Венелин Денев. По думите му по време на бедствието през март 2015 г. Спешната помощ в Смолян е получила обещание от Министерството на здравеопазването за две високопроходими линейки, но към този момент още не са получени.

Вирни се горе