31 май – Световен ден без тютюнопушене: "Цигарите-Какво ни струват те?!

31 май  – Световен ден без тютюнопушене: "Цигарите-Какво ни струват те?!

В България пуши около 39% от населението

На 31 май отново ще отбележим Световния ден без тютюнопушене. Той се чества в много страни по света под егидата на Световната здравна организация. Целта е да се държи будно вниманието на човечеството за заплахата за здравето и живота, която идва от употребата на цигари. В Рамковата конвенция за контрол на тютюна (подписана от 172 държави, включително и от България) СЗО призовава страните по света да прилагат такива данъчни и ценови политики спрямо тютюневите изделия, които ще помогнат за намаляване нивото на потребление на тютюн. Това се счита за особено ефективна мярка сред групите от обществото с по-ниски доходи, както и за предотвратяване на тютюнопушенето сред младите хора. В България акцизът върху цигарите е увеличаван 4 пъти (от 2004 г. нараснал от 19.17 евро на 1000 къса цигари на 75.67 евро през 2010 г.), а междувременно цената на една опаковка е нараснала с повече от 1.50 лв., като се отчита намаляване на потреблението на тютюн, съобщи Ст. експерт Деница Иванова, отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето” в РЗИ – Смолян.

Във връзка с актуалното мото на Световния ден РЗИ – Смолян вече стартира дейности сред младите хора. От средата на май протича серия от обучителни срещи с ученици от 8 и 9 кл. на гимназии в Смолян на тема „Цигарите – какво ни струват те?” относно неблагоприятните последствия от употребата на тютюн. Информация на същата тема учениците могат да получат и от специално аранжираните здравни табла в училищата на областта.

Акцентът в тазгодишната кампанията са акциите в гр. Мадан, които РЗИ ще осъществи в партньорство с Община Мадан (Местна комисия за борба срещу противообществени прояви на малолетни и непълнолетни). Първото мероприятие ще се проведе сред учениците на ПГ „Васил Димитров” от 10:30 ч., а второто – сред гражданите на Мадан пред сградата на Общината от 11:30 ч. И при двете акции всеки пушач ще има възможност да измери съдържанието на въглероден монооксид в издишания въздух от него, да получи промотивни материали за преодоляване на вредния навик, а също и „късметче вместо цигара”.

Според Световната здравна организация пушачите по света са повече от 1.3 милиарда души. В България пуши около 39% от населението; цигарите са пряка или косвена причина за смъртта на 11 – 12 хил. души годишно в страната ни Около половината от всички редовни пушачи по света днес евентуално ще загинат от болести, свързани с тютюнопушенето Тютюнът убива почти 6 милиона души всяка година, от тях повече от 5 милиона са настоящи или бивши пушачи, а повече от 600 хил. са хора, които не употребявят цигари, но са изложени на действието на пасивното пушене. Ако не се предприемат спешни действия, до 2030 г. смъртността по причина тютюнопушене може да нарасне до над 8 милиона души годишно.

По данни на Европейския проект за изследване на училището за алкохол и наркотици през 2011 г. (ESPAD) сред 16-годишните български ученици 66,4% са пушили поне една цигара през живота си, а 38,9% – поне една цигара през последните 30 дни. Момичетата пушат повече от момчетата! Докато през последния месец са пушили близо 33% от момчетата, то момичетата-пушачки са значително повече – над 45 %. Българските юноши на 15-16 г. са на четвърто място по тютюнопушене сред 36 европейски страни, като българските момичета са на второ място сред връстничките си в Европа.

Пушенето е химическа агресия срещу организма! Тютюнът е уникален продукт! Той е единственият по рода си ОПАСЕН за употреба продукт, който води до смърт, когато се използва по предназначението, дадено от производителя. И въпреки това той се разпространява легално и е широко достъпен дори за деца! Тютневият дим е коктейл от отрови. Той съдържа общо над 4000 хим. съединения, огромната част от които са токсични и способни да увредят всяка част от човешкия организъм. Сред тях има такива, които са радиоактивни, дразнещи, ракообразуващи, мутагенни и вредни за репродукцията; в цигарения дим се съдържат, например, металите кадмий, селен, олово, берил, а също и съединения като бензол, ацетон, формалдехид, амоняк, циановодород, ацетилводород и др.

Най-известните компоненти на дима от цигарите са:

Никотин – психоактивно вещество, което предизвиква физическа зависимост, но и токсичен агент, отравянето с който не е остро и незабавно, а хронично и с тежки последици за здравето Катрани – маслена комбинация от вещества, 60 от които причиняват рак; уврежда белодробните тъкани, оцветява пръстите и зъбите Въглероден оксид – силно отровен газ, който пречи на червените кръвни клетки да пренасят кислорода от белия дроб до тъканите и така организма на пушачите страда от постоянен кислороден глад

Съставките от цигарения дим причиняват:

Сърдечно-съдови заболявания като коронарната болест на сърцето и инфаркта

Хронични белодробни заболявания – бронхит, емфизем

Инсулт

Рак на белия дроб

Рак на гърлото

Рак на устната кухина

Рак на панкреаса

Рак на маточната шийка и други заболявания

Вирни се горе