25 нови случая на заразени с коронавирус в България

25 нови случая на заразени с коронавирус в България

Новите случаи на заразени с коронавирус в България за последното денонощие са 25. Така общо заразените у нас са 379 души, от тях 113 са в болница, а 13 са интубирани и са в интензивни отделения. 57% от заразените са мъже, 43% – жени. Средната възраст на заразените е 46 години, а на смъртните случаи 66 години.

Добрата новина е, че 18 души са изписани,те са с две отрицателни проби. Това съобщи генерал-майор Венцислав Мутафчийски директор на Националния кризисен щаб за борба с коронавируса и директор на ВМА на редовния си брифинг.

Още една област – Силистра се добавя към онези с потвърдени случаи на коронавирус. През нощта новите случаи са в София – 1, Варна – 3, Силистра – 2, Шумен – 1, Бургас – 4, Кюстендил – 4, Кърджали – 1, Пловдив – 3, Стара Загора – 1.

Относно задължителното от днес носене на маски на обществени места

ген. Мутафчийски заяви: "Заповедта на министъра е в резултат на продължително обсъждане, знаете, че има противоречиви мнения по въпроса. Болните задължително трябва да носят маски. Ние не измисляме нищо, което да не е вследствие на добри практики по света, източниците ни са Китай, Корея, Израел и големите страни в Европа, от снощи това е задължително и в Австрия и Израел. И там има недостиг на маски, но в тези няколко дни и седмици, доста предприятия се претрансформираха и изработват маски.

Аз проверих в кварталната аптека – има, купих си за 3,00 лв. Не навсякъде е така и затова има гратисен период до 00 ч. в събота,в който хората мога да си закупят маска. От МВР ще уточнят точно къде трябва да се носи тя, но това са обществените места – магазини, аптеки, болници, градски транспорт, банки, административна приемна, приемните на КАТ, навсякъде където няма контролиран достъп".

Генерал Мутафчийски уточни, че това е мярка, която отдалечава във времето предприемането на други по-рестриктивни мерки.

Вирни се горе