16 души се включиха в акцията по насърчаване към кръводаряване по повод Европейския ден на сътрудничеството

16 души се включиха в акцията по насърчаване към кръводаряване по повод Европейския ден на сътрудничеството

Четирима мъже и 12 жени пожелаха да станат доброволни кръводарители в деня за отбелязване Европейския ден на сътрудничеството в Смолян на 27.09.2016 г. Най-младият кръводарител е на 18 години, а най-възрастният е на 65 години, съобщиха в края на акцията от отделението по Трансфузионна хематология и имунология при МБАЛ – Смолян.

Според д-р Васил Френкев кръводаряването 2 пъти годишно е полезно за всеки човек, тъй като се обновява кръвта, стимулира се имунната система и се намалява значително рискът от някои болести като инфаркт, инсулт и заболяването Алцхаймер.

Статистиката сочи, че между 250 и 300 човека ежемесечно даряват кръв в отделението по Трансфузионна хематология и имунология при МБАЛ – Смолян като 90% от тях правят това, за да помогнат на свои близки или приятели.

Според Димитрис Лиатис, представител на Управляващия орган на Програма за сътрудничество “INTERREGV–A Гърция – България 2014 – 2020” и в двете страни кръводаряването не е толкова популярно и затова целта на инициативата е чрез повишаване знанията на хората за ползите от този хуманен жест, да се повиши и тяхната чувствителност по темата. „С този информационен ден разчитаме да провокираме нови кръводарители и по този начин да се помогне на хора в нужда. Считаме, че кръводаряването е висша форма на сътрудничество”, подчерта директорът на РЗИ – Смолян д-р Мими Кубатева.

В рамките на информационния ден за промотиране на кръводаряването, служители на РЗИ – Смолян, представители на Управляващия орган на Програма за сътрудничество “INTERREGV–A Гърция – България 2014 – 2020 и на БЧК – Смолян разпространиха сред жителите и гостите на областния град информационни материали за ползите от кръводаряването. Европейският ден на сътрудничеството се отбеляза по инициатива на Управляващия орган на Програма за сътрудничество “INTERREGV–A Гърция – България 2014 – 2020”. От българска страна инициативата се организира от РЗИ – Смолян в партньорство с МБАЛ – Смолян, БЧК – Смолян, Областен информационен център – Смолян и Община Смолян.

Вирни се горе