15-годишни сеят СПИН

15-годишни сеят СПИН

Ученици разпространяват вируса на СПИН чрез безразборен секс след запой по купони, без самите те да знаят, че са инфектирани, съобщиха лекари в навечерието на Световния ден за борба със заразата, който се отбелязва на 1 декември.

15-годишни младежи вече са жертва на инфекцията, каза ръководителката на програма „Превенция и контрол на ХИВ и СПИН” към Министерството на здравеопазването д-р Тонка Върлева. 52% от новооткритите случаи тази година са млади хора от 15 до 29 години, подчерта тя.

По думите на д-р Тонка Върлева този факт се дължи на обстоятелството, че младежите твърде рано започват да правят секс без презерватив със случайни партньори.

4 бременни и 3 новородени деца с вируса на ХИВ са открили лекарите от началото на годината до сега. Заразата е открита при изследвания за други заболявания. Според официалните данни 1252 са серопозитивните у нас. Реалният им брой в страната обаче е около 4128 души, уточни д-р Тонка Върлева и добави, че през тази година са починали 9 човека, развили вече болестта СПИН.

Все още има хора, които не знаят, че са серопозитивни, тъй като те се страхуват да се изследват, каза д-р Върлева. 143-ма заразени са диагностицирани от началото на годината до сега, като за същия период на 2010-а броят им е бил 153 души. От новите случаи 119 са мъже, а 24 – жени. Над 65% от тях са открити по време на тестове в кабинетите за безплатно консултиране. От тях 32 на сто са наркомани на инжекции, а 20 процента хомосексуалисти.

„Презервативай се” е мотото на тазгодишната анти-СПИН кампания, която започва от 1 декември в 28 областни града, над 35 малки общини, включително 5 села.

Вирни се горе