135 души от Смолян се изследваха за ХИВ от началото на годината

135 души от Смолян се изследваха за ХИВ от началото на годината

На 20 май изразяваме съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН под мотото „Подготовката за бъдещето се основава на опита ни от миналото“ Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/ СПИН, който се отбелязва всяка трета неделя на м. май, тази година преминава под мотото „Подготовката за бъдещето се основава на опита от миналото“. Кампанията, известна още като Candlelight Memorial, е съвкупност от инициативи за насърчавате на образованието в сферата на сексуалното здраве и диалога в уязвимите общности, както и за ускоряване на застъпническите действия в посока на действащи политики в областта на превенцията на ХИВ/ СПИН и грижата за хората, живеещи с вируса.

От началото на годината до 9 май 2018 г. в България са открити нови 95 ХИВ-серопозитивни лица. С тях носителите на вируса у нас са 2810 лица. Съотношението на инфектирани мъже и жени от регистрираните за тази година лица е приблизително 8:1 (мъже : жени). Над 90% от новорегистрираните са се инфектирали по сексуален път – 53% при хомо-/бисексуален път и 5,3% – при инжекционна употреба на наркотици.

За същия период, в РЗИ – Смолян, 135 души са се изследвали за ХИВ, като няма установени серопозитивни лица. От изследваните т.нар. „бърз тест“ са си направили 94 човека. С негова помощ всеки желаещ има възможност в рамките на 15 минути да установи безплатно и анонимно своя ХИВ-статус, като посети Приемния кабинет в здравната инспекция всеки работен ден от 9 до 16 часа, съобщиха от здравната инспекция.

Вирни се горе