130 болници остават, другите ще долекуват

130 болници остават, другите ще долекуват

От 414 болници в страната ще останат 130 активни, а останалите ще бъдат болници за долекуване и продължително лечение.

Това съобщи пред bTV министърът на здравеопазването проф Анна-Мария Борисоваа.

“Имаме един голям ресурс, който ще прехвърлим в друг вид болници. Въпросът коя болница ще бъде за активно лечение или за долекуване ще се реши на базата на наличните специалисти. Статутът на болницата ще зависи от нейното съдържание вътре, а не от наличието на сграда", уточни тя, цитирана от БГНЕС.

“С нетърпение чакам да стане националната здравна карта на България, за да видим къде от какви нужди има, за да направим своя избор, своето разпределение”, допълни Борисова и увери, че затворена болница в България няма да има, само ще се преструктурира мрежата.

Тя посочи още, че болниците се разделят на няколко нива на компетентност. Например операция на язва няма да може да се направи в болницата в Бяла Слатина, но тя няма да бъде затворена. “Болницата ще е от първо ниво на компетентност, случаят с операцията на язва, например, е за второ ниво болници или областните болници, или трето ниво – университетските”, поясни здравният министър.

Тя съобщи, че един лекар всеки ден напуска държавата, защото не е удовлетворен от работата си тук във всякакъв аспект, дори и като отношение на обществото към него. Борисова обаче каза, че заплата от 600 лева в здравеопазването не е никак лоша, при положение, че младите лекари от университетските болници в София започват работа със 450-500 лева. “Една от задачите ни е да регламентираме методиката, по която се определят лекарските заплати. Трябва да има някакъв ред”, категорична бе Борисова.

Тя увери, че проблемът със закъснелите плащания към доставчици на медицински консумативи ще бъде решен. Като “бизнес тайна” обаче здравният министър определи решението на този въпрос.

Относно доплащането за медицински услуги Борисова посочи Германия за пример, където има многобройни здравни каси, където човек може да си плати и да получи различен вид услуги. Във Франция пък има само една каса, но се плащат различни пакети здравни услуги. "Така, че ако човек си заплати, регламентирано обаче, прегледът за магнитен резонанс, например, може да изпревари чакащите за този преглед само с направление. Искам така да се случи всичко, че колегите ми лекари, когато отиват на работа, да се чудят в България ли са, в Германия ли, или във Франция или Дания”, заяви Борисова.

По повод коментарите, че преди да стане министър е рекламирала голяма фирма за лекарства, тя отговори, че е давала експертни решения за 20 различни фармацевтични компании. “В качеството ми на председател на Българското дружество по ендокринология за 7 години задачата ми е била да образовам моите колеги за последните новости в нашата област. Кой смятате, че прави конгресите в света, кой плаща да се състоят те – фирмите”, категорична бе Анна-Мария Борисова.

Вирни се горе