13 нови случая на COVID-19 в Смолянско, сред тях отново лекар и ученик

13 нови случая на COVID-19 в Смолянско, сред тях отново лекар и ученик

През последното денонощие новорегистрираните случаи на коронавирусна инфекция в област Смолян са тринадесет – 8 мъже и 5 жени на възраст от 17 г. до 77 г. По общини те са: Смолян – 7, Златоград – 3, Рудозем – 2 и Мадан – 1. Настанени за лечение в болнично заведение са петима: 3 в МБАЛ – Смолян и 2 – в болницата в Златоград. Останалите са в домашна изолация под наблюдение на личния си лекар.

Сред позитивните e лекар от МБАЛ – Златоград, контактен на инфектиран член на семейството. Новоустановен е и ученик Смолян, който е на домашно лечение. Контактните 41 ученици от класа и извънкласен модул са поставени под карантина. Продължават епидемиологичните проучвания и предписването на противоепидемични мерки,съобщиха от РЗИ Смолян.

1 595 са новите заразени с коронавирус у нас през последното денонощие. Направени са 9 038 PCR теста. Активните случаи на инфекцията са 16 033, хоспитализирани са 1 792-ма души, от които в интензивни отделения се лекуват 112. Рекордьор по новозаразени отново е София с 549 случая, следвана от Пловдив – 140 и Благоевград – 90. Починали са 16 души, а излекуваните са 235. Броят на регистрираните заразени във възрастовата група 30 – 39 /5918/ надвиши този на инфектираните на възраст между 60 – 69 години /5185/. Най-много носители на коронавирус има сред хората в групата 50 – 59 години /6615/.

Не отпада карантината за контактно лице при отрицателен тест, обясни главният държавен здравен инспектор

"Ако някой си мисли, че това е най-лошата ситуация, много се лъже. Ние може да имаме 7-8 пъти по-голяма заболеваемост. Спокойно можем да стигнем 5000-6000 заразени на ден. Това се случва в редица европейски страни в момента. Хората трябва да разберат, че всичко зависи от поведението им”. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев в ефира на „Здравей, България”.

Според него числото R, което показва колко души заразява един болен, е започнало да се повишава. То вече е 1:1.2 или 10 души заразяват 12.

„Специално за учениците гледаме да сме максимално полезни и с помощта на медицинското лице в училището. Когато излезе положителна проба на даден човек, тази информация се вижда от РЗИ, от полицията и от личния лекар. Максимално бързо могат да се вземат мерки”, смята доц. Кунчев.

Вирни се горе