12 болници нямат договор със Здравната каса

12 болници нямат договор със Здравната каса

12 болници и лечебни центрове не са сключили договори със Здравната каса, съобщи пред БНР новият директор на касата Жени Начева, цитирана от БГНЕС.

По думите й тези болници не са покрили нито едно изискване за сключване на договор с НЗОК през тази година. Вчера Начева посочи, че това са болници в Перник, Смолян, Радомир, Брезник и Трън. В Хасково, Ивайловград и Тополовград също има намаление на договорите с НЗОК.

През януари здравният министър съобщи, че 21 болници няма да сключат договор с НЗОК, защото не покриват медицинските стандарти и през февруари ще бъдат затворени

Въпреки че повечето болници успяха да покрият изискванията за двама специалисти по клинична пътека, в течение на годината могат да отпаднат от системата. Начева увери, че преструктурирането на болничната помощ не се прави на базата на финансови критерии.

Остойностяванията на медицинските услуги ще бъдат готови в края на ноември, като тогава ще стане ясно и дали ще бъдат увеличени здравните вноски. Според нея ниският размер на внесени здравни осигуровки е нормален като за начало на годината.

По думите на Жени Начева, казани на пресконференция вчера, няма основание за тревога, че болниците няма да получат парите, които са заработили, въпреки че за януари НЗОК е получила с 50 млн. лв. по-малко от здравноосигурителни плащания.

„Хората още се учат как да се правят новите вноски“, коментира Начева. Въпреки това, според нея, намалените средства не са сигнал, че парите на касата няма да стигнат, макар преразходът за лекарства само за януари да е 7 млн. лв. По думите на Жени Начева, методът на разпределяне на средствата за болнична помощ има нужда оптимизация.

Вирни се горе