10 ЮБИЛЕЕН МЕЖДУНАРОДЕН МЕДИЦИНСКИ КОНГРЕС–ПРАЗНИК НА СВЕТОВНАТА МЕДИЦИНСКА НАУКА И ПРИЯТЕЛСТВО НА ЛЕКАРИТЕ

10 ЮБИЛЕЕН МЕЖДУНАРОДЕН МЕДИЦИНСКИ КОНГРЕС–ПРАЗНИК НА СВЕТОВНАТА МЕДИЦИНСКА НАУКА И ПРИЯТЕЛСТВО НА ЛЕКАРИТЕ

10 ЮБИЛЕЕН МЕЖДУНАРОДЕН МЕДИЦИНСКИ КОНГРЕС – ПРАЗНИК НА СВЕТОВНАТА МЕДИЦИНСКА НАУКА И ПРИЯТЕЛСТВО НА ЛЕКАРИТЕ ОТ ЮГОИЗТОЧНА ЕВРОПА

Десетият международен медицински конгрес на Югоизточно европейския медицински форум приключи своята работа. След среща с Президента на сдружението Доц. Андрей Кехайов последните делегации от Русия, Казахстан, Германия, Израел отпътуваха от страната. След проведените по време на конгреса дискусии за организацията, проблемите и предизвикателствата на 21 век в системите на здравеопазване в глобален аспект, в които участва и Президента на Световната медицинска асоциация – проф. Леонид Айделман, делегатите на форума подкрепиха приемането на обща резолюция – декларация относно целите, принципите, организацията и кадровата обезпеченост с медицински кадри на системите на здравеопазване в страните членки на ЮЕМФ, в името и здравето на всички пациенти. След обсъждане и приемане от членовете на Борда на ЮЕМФ декларацията ще бъде предоставена на съответните институции от страните участници във форума за обсъждане.

Югоизточно европейският медицински форум получи висока оценка от участниците от 25 страни за изключителното научно ниво и атмосфера на приятелство, в които преминаха трите конгресни дни в гр. София. Гостите бяха впечатлени от древната история, култура и неповторима архитектура на град Пловдив – Европейска столица на културата за 2019 г. За здравето на медицинските специалисти по света в Бачковския манастир беше отслужен молебен за здраве. След докосване до уникалната природа и величието на планината на Орфей, голяма част от участниците в конгреса споделиха, че се чувстват много по-добре на конгрес в България, отколкото в Париж и изразиха своето желание в бъдеще България да се превърне в постоянен домакин на международните медицински конгреси на ЮЕМФ.

При голяма конкуренция преминаха и обсъжданията на постъпилите предложения за домакин на международната научна конференция между Москва/Русия/ и Ташкент/Узбекистан/ и за международен медицински конгреса между Охрид/Северна Македония и Порторош/Словения през 2020г. След детайлно обсъждане на заявените кандидатури и предложените от страните научни теми, ръководният орган на сдружението ще номинира избраните за домакин на международните срещи през следващата година – международна медицинска конференция на ЮЕМФ през май 2020г. и 11 международен медицински конгрес на ЮЕМФ през септември 2020г. Президентът на ЮЕМФ – Доц. Д-р Андрей Кехайов и патроните на конгреса проф. Леонид Айделман- Президент на Световната Медицинска Асоциация и Г-н Кирил Ананиев – Министър на здравеопазването са изключително удовлетворени от проведените по време на събитието срещи и оказаната институционална подкрепа към участниците от страна на Председателя на Народното Събрание на Република България – Г-жа Цвета Караянчева, Председателя на постоянната комисия по здравеопазване в НС – Д-р Даниела Дариткова и екипа на Министерство на здравеопазването на Република България.

Вирни се горе