1,7 млн. лева за новия Център по инвазивна кардиология в Смолян

1,7 млн. лева за новия Център по инвазивна кардиология в Смолян

До края на годината в Смолян ще има отделение по инвазивна кардиология, обеща министърът на здравеопазването д-р Петър Москов при посещението си там тази седмица във връзка с Националната здравна карта.

„Поех ангажимент от името на правителството и в рамките на тази година ще извървим всички процедури и съответно държавата се ангажира с финансирането на апаратурата и в Смолян ще има съответната структура за инвазивна кардиология. Центърът е нужен за областта и е предвиден в Здравната карта”, каза д-р Москов при посещението си в Смолян.

Идеята за такава структура не е от сега, съобщи д-р Марин Даракчиев, директор на МБАЛ “Д-р Братан Шукеров” в интервю за програма “Точно днес” и посочи, че Смолянска област е единствената област в страната, която няма такъв център.

По темата за здравната карта в Смолян и областта д-р Даракчиев посочи, че ще се наложи редукция на близо 200 легла в болниците, като една част от тях следва да бъдат преобазирани в легла за долекуване.

За да се разкрие новия Център за инвазивна кардиология са нужни по предварителни разчети близо 1 млн. и 700 хил. лева – за легла, апаратура и нужните медицински високоспециализирани техники- ангиограф, ехографи и т.н.

Проведени са предварителни разговори с лекари от големите центове в Пловдив, София, Стара Загора , които имат готовност да се върнат в Смолян, каза още д-р Даракчиев.

По думите му МБАЛ – Смолян няма финансови задължения към момента, като дори ще кандидатстват по програмите за трансгранчино сътрудничество с общ проект с община Ксанти от Гърция.

Вирни се горе