1/3 от пакетираното масло е опасно за здравето

1/3 от пакетираното масло е опасно за здравето

Истинското краве масло трябва да има най-малко 82 % млечна мазнина и около 16 % вода.

Близо 1/3 от пакетираното краве масло на пазара е опасно за здравето, е изводът на лекари след проучване на Асоциация “Активни потребители". Наетите от асоциацията две независими лаборатории са отчели наличие на повече немлечни мазнини и прекомерно количество вода в 5 от 15 марки масло, предаде БНТ.

Това обаче не само не е изписано върху опаковките, но и крие риск за здравето.

Истинското краве масло трябва да има най-малко 82 % млечна мазнина и около 16 % вода.

Когато се прави лабораторен анализ освен двата показателя се измерват и сухия безмаслен остатък и процента немлечни мазнини. За да изкарат по-големи печалби, част от производителите не само, че ги използват, но и не ги изписват върху етикета.

”Изключително фрапантно е това, че има наличие, и то в доста чувствителни количества на немлечни мазнини. Тоест, най-вероятно е добавян маргарин и палмово масло заедно с кравето масло. Говорим вече за чиста проба мамене на потребителя", заяви Богомил Николов, председател на Асоциация “Активни потребители”.

Наличието на повече вода и по-малко мазнини в част от кравето масло не означава, че маслото е по-диетично.

Специалисти по здравословно хранене са притеснени дори от регистрираното в някои случаи повишено количество на вода.

“Водното съдържание не може да бъде повече от 16-18%. Ако понякога влагат по-голямо количество – това може да доведе до развитие на патогенни микроорганизми вътре, може да намали трайността на продукта, крие рискове и трябва задължително да бъде обявено”, заяви гастроентерологът д-р Райна Стоянова.

Влагането на маргарин, палмово масло или дори свинска мас в кравето масло може да имат неприятни последици.

“Най-опасната комбинация е, когато консумираме такава мазнина с нещо топло. Като топъл чай – тогава повишаваме температурата на стомаха, мазнината се втечнява, абсорбира, после изстива и остава като налепи по кръвоносните съдове”, посочи Богомил Николов, председател на Асоциация “Активни потребители”.

Още днес една от най-големите търговски вериги изтегли трите масла с най-драстично разминаване на посочените на етикета субстанции и действително вложените.

Въпреки че от Агенцията по храните знаят за изследването, отказаха да го коментират.

Вирни се горе