Заварих страшни неща

 Заварих страшни неща

Очаквам арести по високите етажи в земеделското министерство. Това обяви новият министър Мирослав Найденов в коментар на знаковото отстраняване на Стефан Юруков – вече бивш ръководител на Агенцията по горите.

Найденов обясни в студиото на БиТиВи, че освобождаването на Юруков е емблематично, най-малкото защото заменките и порочните практики, свързани с тях, са станали толкова скандални и прословути в обществото.

По думите на Найденов Световната банка говори за престъпления на стойност 500 милиона, но според данни на неправителствени организации тази сума възлиза от 2 до 8 милиарда, ако се изчислят всички щети, включително и загубеното биоразнообразие.

Мирослав Найденов каза, че очаква в ДАНС и прокуратурата да бъдат викани както подчинени на Стефан Юруков, така и „хора над него".

По думите му обаче последният министър Валери Цветанов не е извършвал заменки, но предишния – Нихат Кабил, е министърът с най-големия обем заменки.

Според Найденов определено е имало политически чадър над земеделското министерство, тъй като след шумното влизане на ДАНС през февруари месец всичко е заглъхнало и не е имало реакция на прокуратурата. „Това означава, че е имало политически чадър, тъй като всичко е спряно по пътя от ДАНС към прокуратурата", посочи Мирослав Найденов и допълни, че очаква в скоро време арести.

Още на следващото правителствено заседание ще бъде наложен незабавен мораториум върху заменките и промяната на статута, увери отново министърът, но обясни, че там където е започнал вече строеж – нищо не може да се направи.

По думите на Найденов в министерството е заварил страшни неща. Не става въпрос само за заменките, има и доста странни обществени поръчки", обясни министърът и даде като пример ортофотокарти, от които зависят директните заплащания.

Самото плащане трябва да стартира от 16 октомври, фотографското заснемане на земята трябва да е готово до 30 септември, а в страната още не е стартирал този процес. Как ще успеем и какво ще стане, Мирослав Найденов не каза, но увери, че екипът му ще направи всичко, включително и това да бъдат откровени с гражданите.

Също проблем има с идентификационната система. „Хората чакат, а всичко опира до пари. И не само – много от обикновените стопани ще трябва да заколят животните си, да спрат дейност", изрази възмущението си от състоянието в министерството на земеделието Найденов.

По думите му селското стопанство на страната е в изключително тежко състояние, а това е възмутително при положение, че до преди години България е било износител на храни.

„Това застрашава националната сигурност. Ако се затворят границите, та ние няма да можем да се изхранваме", изтъкна Мирослав Найденов.

Той посочи, че просто в министерството „не се работи по коректен начин и в интерес на хората и страната" и увери, че тази практика ще се промени.

В самото министерство предстои оптимизиране на щата, тъй като той е много голям и тромав, допълни Мирослав Найденов, но обясни, че всички съкращения ще бъдат функционални и няма да бъде правено оценка на служителите по етнически или политически признак.

Вирни се горе