Започват тридневните празници за надсвирване на оркестри край Ягодина

Започват тридневните празници за надсвирване на оркестри край Ягодина

Четвърти национален преглед – надсвирване на оркестрите за българска народна музика „Ягодина 2012” и традиционният празник на село Ягодина ще се проведат в местността „Нивището”. В продължение на три дни – 6, 7 и 8 септември околността ще бъде огласяна от народна музика, съобщиха организаторите.

Тазгодишното надсвирване се организира от областния управител на Смолян, Туристическо дружество „Родопея”, община Борино и кметство Ягодина.

Програмата за първия ден – днес, 6 септември започва с дискотека на открито с DJ Мария Десислава.

През втория ден празникът продължава с народно веселие с оркестър „Родопи” и изпълнения на групите за автентичен фолклор от община Борино и съседни общини. Ще се надиграват танцови състави от Ягодина, Борино, Девин, Смолян и др.

От 19 часа е официалното откриване, когато ще бъде почетена паметта на доайена-спелеолог Димитър Райчев. Слово ще произнесе Тодор Тодоров – председател на ТД „Родопея”.

Атанас Стоев – дългогодишен ръководител на оркестър „Канарите”, ще бъде удостоен със званието „Почетен председател” на надсвирването на оркестрите за българска народна музика. Борис Христев, ръководител на оркестър „Родопи” ще бъде почетен с грамота и награда послучай 70-годишния му юбилей.

Галаконцертът на оркестър „Канарите” ще започне от 19.30 часа. На 8 септември ще се надсвирват оркестрите.

Вирни се горе