Започват срещи с местното население на най-застрашените от мечки села в Смолянско

Започват срещи с местното население на най-застрашените от мечки села в Смолянско

Екипи на МОСВ започват срещи с местното население на 19-те най-застрашени села в Смолянско, където миналата седмица мечка нападна две жени събирали гъби. Учените и експертите ще обясняват на хората как да се предпазват от дивото животно. Издадена е специална информационна брошура. Ще бъдат изградени електропастира за охрана на пчелините. Екоминистерството ускорява процедурите за изплащане на обезщетения при нанесени щети от мечки. От петък в района на с. Арда, където стана последния тежък инцидент с мечка ще бъдат поставени капани, с цел мечката да попадне в него и да бъде разселена на друго място. Местните хора да не хранят малките мечета, апелират екоспециалистите,защото те престават да се плашат от хората. Наесен пък започва акция по спешно преброяване на мечките, в което ще участват Регионалните инспекции по околна среда / РИОСВ/, горските и Ловни стопанства, неправителствени организации, учени от два института на БАН.

В страната има от 100 до 1000 мечки. Основните им местообитания са в Родопите , в района на Смолян и в Централен Балкан. Мечки се срещат и на Витоша.

Мечката е защитен вид в Европа, затова в рамките на плана могат да се дават по 10 разрешения годишно за отстрел. За тази година МОСВ е издало 7 разрешителни , още 3 могат да бъдат издадени веднага след като се получат данни за агресивно животно.

Преброяването на мечките ще стане с различни методи, включително с фотокапани,съобщи StandartNews.

Вирни се горе