Започва строителство на нов път, който ще заобиколи срутището в Смолянско

 Започва строителство на нов път, който ще заобиколи срутището в Смолянско

Започва изграждането на около 1,5 км нов път, който да заобиколи срутището на пътя Смолян-Мадан и да пренасочи движението за леки автомобили. Това каза в свое изявление председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов, след като обсъди с експерти геолози и проектанти възможните мерки, които може спешно да се предприемат по повод срутището на път ІІ-86 Смолян – Мадан.

Такова уникално срутище не сме имали. Ще се направи нов път и вече община Смолян направи всички необходими мероприятия, включително съгласие на хората и започва изграждането на нов път от около 1,5 км, който заобикаля масива и ще даде възможност от там да се пренасочи лекото движение“, коментира инж. Атанасов.

Той изрази надежда в рамките на максимум около 10 дни този път да бъде изграден, за да има възможност за бързо преминаване на леките автомобили. Обходният маршрут за тежкотоварните автомобили е през Рудозем-Смилян, с което се спокойна алтернатива на движение на камионите над 12,5 тона да преминават от там.

7-8 села сега са откъснати и хората преминават пеша в свлачищната зона, което е изключително опасно.

„Разположихме всички необходими табели и предупреждения, там има полиция и всичко, което е трябвало да се организира от Агенцията, сме го организирали. Днес ще разположим допълнително табели, с които да предупредим хората, че преминаването през срутищната зона е изключително опасно“, каза още шефът на АПИ.

По- рано днес в писмо до премиера, омбудсмана и всички държавни институции кметове на 11 смолянски села блокирани от най-голямото срутище в страната на главния път Смолян – Мадан, настояха за предприемане на спеши мерки, тъй като алтернативният път е повече от 50 км.

Вирни се горе