Започва обучението на първите парамедици от Смолян, някои от тях ще бъдат назначени в спешните центрове

Започва обучението на първите парамедици от Смолян, някои от тях ще бъдат назначени в спешните центрове

Започва обучението за придобиване на квалификация за парамедици. Курсът е част от програмата “Активни млади хора до 29 годишна възраст” на Министерството на труда и социалната политика, по която Министерството на здравеопазването е кандидатствало специално.

45 младежи на възраст от 20 до 29 г. ще бъдат обучени за парамедици, съобщи Ралица Данчева , организатор на кампанията за идентифициране и активиране. Обучението е включено в проекта “Гарантирани възможности”, изпълняван от ЦСМП-Смолян.

В рамките на програмата Министерството на здравеопазването е поело задължението след приключване на обучението да назначи новоквалифицираните парамедици на трудов договор в някой от спешните центрове или във филиал, а МТСП ще поеме заплащането на възнагражденията им за първите 6 месеца.

Центърът организира днес в Смолян информационен ден за представяне на проекта и популяризиране на възможностите, които се създават за млади хора от региона. Като първа стъпка по проекта ще бъдат регистрирани 108 млади хора, от които след консултации с психолог ще се изберат 45-те най-подходящи кандидати за новата професия. Обучението ще продължи от 6 до 9 месеца, а след завършването ще се издават дипломи за парамедик – 3-та степен,които са валидни в целия ЕС. Успешно завършилите обучението ще бъдат назначавани като парамедици в 9-те филиала на ЦСМП в област Смолян. Те ще бъдат редовни членове на медицинските екипи в линейките.

Има редица условия към желаещите да придобият новата професия. Сред тях са наличието на шофьорска книжка отпреди минимум две години, без тя да е отнемана за нарушения, да не са били регистрирани 12 месеца преди това в Бюрото по труда, да не са регистрирани като земеделски производители и др. Обучението е за срок от 9 месеца, като през това време младежите ще получават стипендия от 10 лева за всеки един учебен ден за тези, които живеят в Смолян, и 15 лева за жителите на населените места извън областния град.

Професията парамедик е включена в националния класификатор на професионалните дейност от 7 април т .г. Издадена е наредба от МОН за учебната програма, по която ще се води обучението.

Условията за записване в обучението можете да видите на интернет адрес: www.aktivni-smolyan.eu

Вирни се горе