Започна оборудването на лаборатория за PCR-изследвания в МБАЛ-Смолян

Започна оборудването на лаборатория за PCR-изследвания в МБАЛ-Смолян

Оранжев код за областта и най-висока смъртност

„Общо установените случаи на заразени с COVID-19 в област Смолян, от началото на пандемията към момента, са 834, като за последната седмица са диагностицирани 62-ма. Общо излекуваните са 682-ма, а 48 са починалите. За последната седмица са излекувани 26 и са починали 8 пациента. Към момента активни с коронавирус са 114 случая, от които 72-ма са на домашно лечение, а 42-ма са хоспитализирани – 21 в МБАЛ-Смолян, 8 в МБАЛ-Мадан, 6 в МБАЛ-Златоград, 3 в МБАЛ-Девин и 5-ма в лечебни заведения извън територията на областта.“, областният управител Недялко Славов представи информация за актуалната епидемична обстановка в област Смолян на редовния ежеседмичен брифинг.

Славов каза, че според данните от 14-дневното проследяване на заболяемостта, областта ни се нарежда в оранжевата зона с високо ниво на заболяемост. Това налага обсъждането и приемането на допълнителни противоепидемични мерки. „Част от тях обсъдихме в работен вариант, ще ги консултираме през следващите няколко дни и ще ги предложим на заседание на Областния щаб в разширен формат, което ще се проведе следващия вторник. Ще коментираме и по-засилената координация в контрола върху спазване на вече въведените противоепидемични мерки.“ Областният управител обърна внимание, че ще се проведе и отделна среща с директорите на лечебни заведения в региона, на която ще се коментира готовността за прием на пациенти през есенно-зимния сезон. „Към момента имаме най-високия брой хоспитализирани пациенти от началото на пандемията, считаме, че са необходими допълнителни мерки и в лечебните заведения.“

Доктор Мими Кубатева – директор на РЗИ-Смолян акцентира, че през изминалата седмица в област Смолян е регистриран най-високият брой на новооткрити случаи с COVID-19 от началото на епидемията – 62-ма. „Това формира седмичен ръст от 44%, спрямо броя от предходната седмица – 43-ма. По този показател сме под средния ръст за страната през изминалата седмица. По отношение на 14-дневната заболяемост, при нас тя се формира като 101 на 100 хил., при 109,2 за страната. Тези два показателя ни поставят в оранжевата зона, спрямо европейските критерии и тези, които отчита Националния център по заразни и паразитни болести. Това налага преосмисляне на въведените до сега мерки и ние обсъдихме допълнителни мерки, които ще предложим на заседанието на Областния щаб през следващата седмица.“

По отношение на останалите показатели: 14-дневната смъртност за област Смолян се формира като 9,65 на 100 хил., при 1,83 за страната; показателят леталитет (брой починали спрямо броя на болните с COVID-19) се формира като 5,75%, при леталитет за страната 3,32%. Като цяло в страната, в зелената зона остава само област Видин, 6 области са в жълта зона, 16 области сме в оранжева зона и 6 области има в червена зона. „През изминалата седмица имаме установени позитивни лица от всички общини в областта, като най-силно са засегнати община Смолян с 19, Златоград с 13, Рудозем с 9 и Девин с 8, като основно заразяването е станало чрез контакти в семействата. Средната възраст на регистрираните случаи през тази седмица е 61.4 години. Сред медицинския персонал има 10 новоустановени случаи през седмицата, от които двама лекари – 1 от Медицински център-Смолян и 1 от Медицински център-Девин. Един фелдшер от Центъра за спешна медицинска помощ в Смолян, 4 медицински сестри – една от МБАЛ-Девин и 3 от МБАЛ-Златоград, 2-ма санитари от Медицински център-Смолян и друг медицински персонал.

По отношение на учебните заведения, имаме положителен един университетски преподавател, две непедагогически лица в училища и двама студенти. От заведения за социални услуги в Неделино има позитивни трима. Няма положителни деца и ученици. Излекувани през седмицата са 26 лица, а починали са 8 на възраст от 63 до 87 години. Взети са 176 проби за PCR-изследвания, а направените бързи тестове са 68, като сред тях има положителни на IgG и IgM.“, допълни д-р Кубатева. По отношение на ситуацията в Областната болница, директорът й д-р Марин Даракчиев съобщи, че към вчерашна дата на лечение са настанени 21 пациента с доказана COVID-инфекция, двама от които на интензивно лечение. За съжаление, през изминалата седмица има седем починали човека. „Усилията ни са насочени към оборудване на лабораторията за PCR-изследвания. На този етап почти сме готови с апаратурата и тази седмица ще кандидатстваме пред Министерството на здравеопазването за разрешение за дейност. Така че в обозримо бъдеще ще можем да работим по PCR-методиката и в нашия град.“, каза д-р Даракчиев. Във връзка с осъществената контролна дейност от страна на институциите през последната седмица, областният управител Недялко Славов обобщи, че служители от ОДБХ-Смолян, РЗИ-Смолян и Дирекция „Инспекция по труда“-Смолян са извършили общо 151 проверки на територията на цялата област. Направени са 14 предписания, няма съставени актове за административно нарушение. „Издадох заповед, с която вмених на общинските щабове засилване на контрола по спазване на противоепидемичните мерки. Създадени са такива звена към съответните общински администрации, които правят проверки по търговски обекти и обектите с обществено предназначение – читалища, училища, библиотеки, детски градини, автогари. Към момента не е постъпвала информация за съставени актове за констатирани нарушения.“, допълни Славов.

Вирни се горе