Започна най-голямото изследване на вредата от джиесемите

Започна най-голямото изследване на вредата от джиесемите

В пет европейски страни вчера бе даден старт на най-голямото досега научно изследване за връзката между ползването на мобилни телефони и здравословни проблеми от рода на рак или неврологични заболявания.

В неговите рамки ще бъдат наблюдавани над 250 хил. души на възраст между 18 и 65 години във Великобритания, Финландия, Холандия, Швеция и Дания.

Досега са правени подобни изследвания, повечето от които обаче са продължавали около 10 години, обяснява проф. Пол Елиът от лондонския “Импириъл колидж”, който води изследването.

Тъй като много от разновидностите на рака се развиват продължително време обаче, а мобилните телефони са сравнително ново явление, е нужно повече време, за да се уточни връзката между тях.

Организаторите на сегашното проучване си поставят срокове от 10, 20 и дори 30 години.

Една от най-важните таргет групи са тийнейджърите и децата, които са “оборудвани” с джиесеми масово и от съвсем малки. Британските власти предупредиха, че децата под 12 години не трябва да ги използват, тъй като те вредят сериозно на здравето им.

Според експерите е препоръчително дори в по-късна възраст тинейджърите да изпращат текстови съобщения, вместо да говорят – поне докато няма изрични доказателства, че децата не са по-чувствителни към вредните излъчвания, отколкото възрастните.

При децата имунната система все още не съвсем развита и на тази възраст те реагират по-силно на някои фактори, като например ултравиолетова светлина.

Малките са по-чувствителни и към замърсяването, което повишава риска от развитие на редица болести, предупреждават специалистите.

Вирни се горе