Заместник областните управители Адриян Петров и Владимир Гърбелов проведоха среща с деца на бесарабски българи от Одеса

Заместник областните управители Адриян Петров и Владимир Гърбелов проведоха среща с деца на бесарабски българи от Одеса

Заместник областните управители Адриян Петров и Владимир Гърбелов проведоха среща с деца на бесарабски българи от град Одеса, област Одеса в Украйна.

Група от двадесет деца и двама учители гостува в област Смолян по покана на Туристическо дружество „Родопея“ с. Ягодина. Програмата им предвижда в рамките на 9 дни да се запознаят с културните и природни забележителности на района, да се запознаят с традиционни местни обичаи, както и да проучат възможностите за обучение и развитие. Те са отседнали в хижа „Тешел“ от където имат лесен достъп до природните феномени в околността. В ролята на техен гид е секретарят на ТД „Родопея“ с. Ягодина Величко Чаушев. Отговорника на групата е Олга Неделчева, която е преподавател в Българското Неделно училище „Българска камбана“ в Одеса.

Учениците са посетили туристическата атракция „Орлово око“, Ягодинската пещера, Триградското ждрело и пещерата Дяволското гърло, като изказаха своите първи впечатления. По този повод заместник областният управител Адриян Петров им разказа за сериалът „Дяволското гърло“, заснет в Смолян и чийто сюжет се развива в Родопите, в местностите край Смолян и в едноименната пещера. В Смолян те ще посетят още Планетариума, Регионалния исторически музей, Регионалната Библиотека и Художествената галерия.

Срещата премина в патриотичен дух, бяха цитирани стихотворенията „Аз съм българче“ и „Родна реч“, изпя се българска народна песен и химна на България. Андриян Петров представи информация за фотоконкурса „Аз раста патриот“, като предложи в следващото издание да участват и сънародниците ни от българската диаспора в чужбина.

С желанието си да се върнат отново в България за да живеят тук, да открият корените си, да завършат висше образование в някое от трите висше учебни заведения в град Смолян, гостите от град Одеса и област Одеса в Украйна потвърдиха много добрите си впечатления от видяното, както и от възможността свободно да се придвижват и срещат с ръководители и представители на местната и държавна администрация, проявената загриженост и внимание, както и оказване на своевременно съдействие за решаване проблемите на гражданите.

Вирни се горе