Зам.-министър Балабанов: Няма място за паника, нека ловци и туристи останат по къщите си днес

Зам.-министър Балабанов: Няма място за паника, нека ловци и туристи останат по къщите си днес

Прекъснати са всички отпуски и почивки на служителите на МВР в Смолянско

Няма място за паника, ситуацията в Смолянско се нормализира. В това бе категоричен заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов, по време на пресконференция, след заседанието на Кризисния щаб в областният град, предаде Дарик.

„Ситуацията в района снощи около 19:00ч. бе усложнена, това накара и кмета на община Смолян Николай Мелемов да издаде заповед за бедствено положение. Това обаче не означава, че ситуацията тук е трагична“, категоричен бе зам.-министър Балабанов. Той изказа съболезнования на близките и роднините на загиналият 62 – годишен мъж в златоградското село Долен.

Той призова ловците и туристите в района , и всички които днес са решили да излизат в балкана, просто да се въздържат, за да не се допусне нов подобен нелеп инцидент.

Зам.- министър Балабановв, даде много добра оценка на работата на службите в Смолянско, като нарече тяхната координация и дейност перфектна.

„Смело мога да кажа, че това е един модел за действие при критични ситуации, който може спокойно да се възприеме в цялата страна. Аз съм тук да подпомагам техните действия“, категоричен бе той.

Със заповед от снощи на зам.-министър Балабанов са прекъснати всички отпуски и почивки на служителите на МВР в Смолянско, като униформените наблюдават, заедно с представителите на местните щабове, кризисните точки и са в готовност при нужда за съдействие.

Като спокойна бе определена ситуацията в региона и от областният управител на Смолян, Недялко Славов.

„Ситуацията днес е доста по-спокойна от снощи. В критичните участъци нивото беше на кота преливане. Това накара общинският щаб да обяви бедствено положение. Ситуацията е спокойна. Вече е отворен пътят към Кестен и Жребово. Единствено достъп до Водни пад – няма. Най-критично от областта е в община Смолян. Към Киселчово достъпът е прекъснат. Има свлачище между Широка лъка и Стикъл. Обилните валежи предизвикаха множество срутвания по пътната инфраструктура. Своевременно се отстраняват камъните и земните маси. В общините Рудозем, Доспат, Борино, Неделино, Доспат ситуацията е спокойна. Следим яз. „Пловдивци“, който няма натрупана история до момента. Няма проблеми в язовирите в областта в яз.“ Златоград“ остават още 1.20 м до преливане, има достатъчно свободни количества“, коментира Славов.

Прогнозите са за нови валежи до следобеда на днешния ден. Значително са спаднали речните корита на реките Върбица, Арда, Черна, стана ясно още на брифинга.

„Обявихме бедственото положение, за да може да мобилизираме всички сили и средства при необходимост. На две места се наложи да направим диги. Армията има готовност. Обявяване на бедственото положение беше превантивна мярка и има ефект“, коментира пък кметът на община Смолян Николай Мелемов.

Той също бе категоричен, че положението през изминалия ден е било по-критично.

„Контролираме положението в момента. Няма пострадали хора и хора в бедствие. В Арда реката излезе от коритото. На пътя за Мугла има свлачище“, добави Мелемов.

Според данни от Кризисният щаб, най-много дъжд се е изсипал в района на с.Арда, където е била 120 литра на квадратен метър.

До края на деня все пак се запазва бедственото положение на територията на община Смолян, като в късният следобед ще бъде преценено, дали то да бъде отменено.

По данни на заместник-министъра, ситуацията в цялата страна се е нормализирала.

На брифинга присъстваха още директорът на ОД на МВР – Смолян старши комисар Николай Димов и старши комисар Симеон Цървуланов – началник на Регионалната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Вирни се горе