Зачестиха опитите за измами по телефона в област Смолян

Зачестиха опитите за измами по телефона в област Смолян

Опитите за измами и реалните измами по телефона в областта зачестиха. В тази връзка Областна дирекция на МВР – гр. Смолян призовава жителите да не се поддават на информация за пострадали техни близки при тежки пътнотранспортни произшествия, “задържани”, печалби от търговски вериги и томболи, при което от тях се искат определена сума пари. В ОДМВР – Смолян денонощно функционира телефон 0301/ 3 53 53, на който може да се получи информация за станали ПТП, задържани лица и др. и да проверите информацията, която Ви се съобщава. Ако спрямо Вас е извършено престъпление, включително и телефона измама или опит за такава, потърсете помощ или съвет, като сигнализирате на телефон 112, както и на телефон 0301/ 3 53 53!

През почивните дни са регистрирани три опита за телефонни измами в Соколовци, Момчиловци и Рудозем, съобщиха от полицията.

В петък в РУП – Смолян е постъпила жалба от 81-годишна жителка на с. Соколовци, общ. Смолян, в която тъжителката заявява, че около 12.00 ч. неизвестен мъж се обадил на домашния телефон, като се представил за лекар, я въвежда в заблуждение, че снаха й е пострадала при инцидент и се нуждае от парични средства за лечение. Тъжителката предава сумата от 500 лв. на непознатото лице пред дома си в селото. РУП – Мадан в неделя е получена жалба от 23-годишна жителка на с. Орехово, общ. Чепеларе, в която тъжителката заявява, че на същия ден в гр. Рудозем около 12.35 ч. неизвестен мъж се обадил на мобилния телефон, представил се за лице, работещо в централен офис на търговска верига в гр. София и е съобщил за спечелена награда от томбола на плазмен телевизор и сума пари от 500 лева като, за да получи наградата трябва да закупи ваучери за предплатен мобилен разговор към мобилен оператор. След закупуване на 8 ваучера на стойност 80 лева тъжителката продиктувала по телефона номерата на ваучерите на непознатото лице. Същия ден в РУП – Смолян е получена жалба от 77-годишна жителка на с. Момчиловци, общ. Смолян, в която тъжителката заявява, че около 14.00 ч. на домашния телефон се обадил мъж, който се е представил за полицейски служител, като казал, че дъщеря й е блъснала човек, който е починал и за да се прикрие случая ще трябва да предаде сумата от 5000 лева. След което тъжителката в близост до къщата си е предала на неизвестно лице сумата от 2500 лева. Образувани са досъдебни производства.

Вирни се горе