Забраниха чипса и газираните напитки в училищните бюфети

Забраниха чипса и газираните напитки в училищните бюфети

Нови строги правила за продажба на храни в училищните столове въвежда министерството на образованието от 15-ти септември.

От началото на учебната година влиза в сила наредбата за здравословно хранене на учениците, съобщи БНР.

Шоколадовите и захарни изделия, чипсът и газираните напитки няма да се продават в училищните бюфети.

При неспазване на изискванията глобите ще бъдат от сто до пет хиляди лева.

За изискванията, регламентирани в новата наредба 37 на Министерството на здравеопазването, съобщи на пресконференция началникът на отдел “Опазване на общественото здраве” в министерството на здравеопазването д-р Маша Гаврилова.

По думите й наредбата осигурява изискванията за осигуряване на здравословното хранене в училищата.

В училищните лавки вече не трябва да се продават захарни и шоколадови изделия – с изключение на шоколад, както и сладкарските продукти с високо съдържание на мазнини и захар – торти и пасти със сметанов или маслен крем, сиропираните сладкиши. Няма да се допуска вече и консумацията на сухи супи и бульони от учениците.

Ограничава се също използването на мазнини, на захар и сол в училищните бюфети и столове. От менюто на учениците отпадат и газираните напитки, посочи д-р Маша Гаврилова.

Тя съобщи, че е разрешена консумацията на бутилирани изворни и трапезни води, на 100-процентните натурални плодови и зеленчукови сокове, на плодовите и на плодово-зеленчуковите нектари, в които съдържанието на дизахариди не превишава 20 на сто от общата маса на продукта.

Ще се цели по-голяма консумация на плодовите и билковите чайове, както и на топлия шоколад. Има задължително изискване за млечните продукти да със съдържание на мазнини до 2% и да нямат добавени растителни мазнини. Айрянът в училищата не трябва да съдържа сол, каза д-р Маша Гаврилова.

По думите й режимът на здравословното хранене в училищата трябва да включва предлагането на пълнозърнест хляб два пъти седмично, както и на пълнозърнести макаронени изделия – макарони, юфка, спагети или закуски на зърнена основа, най-малко един път седмично.

Новата наредба предвижда един път в седмицата на учениците да се предлага риба, а птичето месо задължително да е без кожа. Телешкото, свинското и агнешкото месо трябва да са без видими мазнини, а колбасите вече се изключват като вариант за основно ястие.

Контролът по спазването на наредбата на МЗ се възлага на РИОКОЗ, като глобите и имуществените санкции варират от 100 до 5000 лева, обяви още д-р Маша Гаврилова.

Вирни се горе