Забранена е продажбата на фойерверки на деца , полицията ще проверява търговската мрежа за пиритехнически средства

Забранена е продажбата на фойерверки на деца , полицията ще проверява търговската мрежа за пиритехнически средства

Завишен е контролът при пренасянето, законната употреба и съхранението на взривни вещества, огнестрелно оръжие и боеприпаси. Служители на ОД МВР – Смолян и РД ПБЗН – Смолян извършват проверки на търговската мрежа за недопускане продажба на пиротехнически изделия в нестандартни опаковки или без упътване и сертификат за качество, без издадени полицейски разрешения за търговия, в нарушение на ЗОБВВПИ.

Пиротехнически средства могат да се продават само в специализирани търговски обекти, при това е забранена продажбата на пиротехнически изделия на малолетни и непълнолетни лица извън упоменатите случаи в Закона за контрол над взривните вещества, оръжията и боеприпасите. Седем обекта на територията на ОД МВР – Смолян имат разрешително за търговия с пиротехнически изделия. Три магазина за промишлени стоки имат разрешителни за търговия с пиротехнически изделия в град Смолян. Още два са търговските обекти в гр. Златоград и по един в градовете – Девин и Рудозем.

От полицията припомнят,че според Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия /ЗОБВВПИ/ е забранена употребата на пиротехнически изделия в превозни средства, в близост до леснозапалими материали, както и в районите на здравни и лечебни заведения, учебни заведения, социални домове, молитвени домове, храмове и манастири и употребата на пиротехнически изделия, с изключение на фойерверки от категория 1, в закрити помещения. Забранена е продажбата на фойерверки от категория 1 на лица под 12 години, от категория 2 – на лица под 16 години, и от категория 3 – на лица под 18 години, както и търговията с видимо повредени пиротехнически изделия или в разкъсана най-малка стандартна производствена опаковка.

С Наредбите за осигуряване на обществения ред, поддържане на чистотата, опазване на околната среда и защита на имуществото на територията на област Смолян се забранява продажбата на пиротехнически изделия и тяхната употреба без съответното разрешение, както и изхвърлянето на опасни предмети, игра с избухливи и детониращи вещества, бомбички и други на обществени места. Не забравяйте, че използването на пиротехнически и илюминационни средства трябва да става при спазване на описанието за експлоатация и по безопасен начин. Добре е родителите да обяснят на децата си опасността от играта с такива изделия и да не ги оставят без надзор.

Вирни се горе