ЗА ТРЕТА ПОРЕДНА ГОДИНА, ШИРОКА ЛЪКА СЪБРА ХИЛЯДИ ЗА ПРАЗНИКА НА „МАЙСТОРСКОТО МЕЗЕ”

ЗА ТРЕТА ПОРЕДНА ГОДИНА, ШИРОКА ЛЪКА СЪБРА ХИЛЯДИ ЗА ПРАЗНИКА НА „МАЙСТОРСКОТО МЕЗЕ”

За трета поредна година, Широка лъка събра хиляди за празника на „Майсторското мезе” 2019. Жителите и гостите на известното родопско село се насладиха на апетитни месни и млечни мезета, направени от местните производители. На призива на организаторите „ Елате в Широка лъка, за да опитаме заедно вкусни мезета, хубаво вино и да се повеселим, а накрая ще определим чии мезета са най-добри тази година” се включиха стотици дегустатори. Те безплатно опитваха чудесните вкусови качества на месните и млечни продукти. Дегустацията вървеше и с чаша червено вино, а след това които желаеха гласуваха в кутия с номера на всяка маса за най-добрия майстор. Гостите и жителите на празника бяха поздравени от кмета Николай Мелемов и неговите заместници Венера Аръчкова и инж.Мариана Цекова.

Събитието уважиха председателят на Общинския съвет инж.Данчо Киряков и Денислав Костов, директор на ОД на ДФЗ в Смолян. „Широка лъка е място, където може да стане този празник, който се утвърждава вече трета година. По този начин се рекламират уникалните местни продукти, както и прочутото родопско гостоприемство”, коментира Мелемов. В категория „месни продукти” за трета поредна година първото място бе присъдено на Тодор Чакъров. На второ и трето място се наредиха мезетата на Калин Сираков и Георги Серафимов. За добро представяне награда получи и Георги Згуровски. В категория „млечни продукти” на първо място се класира след гласуването Спас Седянков, а на второ Кирил Габров. Всички наградени получиха парични награди и грамоти, които им бяха връчени от инж.Цекова, Аръчкова и Костов.

Равносметката след празника беше – изконсумирани 70 кг. суджук, 40 кг. сланина, 80 кг. хляб и изпито 120 литра червено вино. Вкусните мезета бяха приготвени от майстори от Широка лъка, Стикъл и Солища, посочи кметът на Широка лъка Васил Седянков. Организатори на празника са кметството и читалището в селото.

Вирни се горе