За шести път Хайдушки поляни събра жители на шест села

За шести път Хайдушки поляни събра жители на шест села

За шеста поредна година шест родопски села и Община Смолян се събраха на събор в една от най-красивите местности – “Хайдушки поляни”.

Приветствие към участниците отправи кметът на село Момчиловци Сийка Суркова.

"С удоволствие казвам “добре дошли” на всички гости от близо и далече на шестия поред събор „Хайдушки поляни”, организиран от Община Смолян и кметствата и читалищата в селата Кутела, Виево,Славейно, Петково, Момчиловци и Соколовци. Днес това паметно място на българската история, запазило духа на героите от Илинденско-преображенското въстание, отново преплита култура, национална гордост и традиция. Но по-важното е че за пореден път Хайдушки поляни ни обединиха, за да ни напомнят, че само заедно можем да вървим напред и да издигаме все по-високот духът на Родопа планина и силните хора, които живеят в нея.

Живописната местност, която е едно от средищата на боевете за освобождението на България, отново ще грейне от колоритните носии на участниците в програмата и ще бъде озвучена от каба гайди, песни и танци. Отворете сърцата си за силата на българския фолклор – една съкровищница, до която днес ще ни докоснат самодейците от местните читалища. Сърдечно им благодарим за мисията, която всички те са поели – да съхранят и предадат това богатство на децата ни и родопската песен да не секва из целия свят.

Благодаря на нашите приятели дарители, без които днешният празник не би се състоял. Това са Арт Строй, Манол Пещерски, фирма Марс-Момчиловци, Емил Сюлевски, Димитър Христов, НЧ „Просвета-1930” Соколовци.

От името на шестимата кметове на съседните села ви пожелавам добро настроение и много положителни емоции тук на Хайдушки поляни."

В този прекрасен празник участваха и артистичните и чаровни танцьори на клуб “Хоро” с хореограф Русанка Бодурова, при Народно читалище "Орфееви гори – 1870",гр. Смолян,кв.Райково.

Снимки Красимира Георгиева

Вирни се горе