За седма поредна година РИМ „Стою Шишков“ – Смолян организира „ВАКАНЦИЯ В МУЗЕЯ“

За седма поредна година РИМ „Стою Шишков“ – Смолян организира „ВАКАНЦИЯ В МУЗЕЯ“

За седма поредна година РИМ „Стою Шишков“ – Смолян организира „ВАКАНЦИЯ В МУЗЕЯ“ – лятна ученическа школа, която ще се проведе от 1 до 12 юли 2019 г. за ученици от 7 до 12 години

Инициативата е насочена към създаване на устойчива публика на институцията сред най-малките – децата от 7 до 12-годишна възраст. Школата е алтернатива за осмисляне на свободното време на децата от Смолян, както и такива, гостуващи в града. Чрез различни образователни модули, които насърчават творческата им активност, те ще опознават постоянната експозиция на музея и ценностите, изложени в нея, ще творят, моделират и рисуват, а и ще се забавляват. Защото наследството от миналото може да бъде възприемано едновременно и като забавна игра, и като модел за придобиване на трайни знания, които включват не само класическите техники на слушане и визуално възприемане, но съдържат практически действия и чисто физически предизвикателства. Преодоляването им носи истинска радост и се помни дълго. Заниманията ще се провеждат, както и в предишните издания на школата, всеки работен ден от седмицата от 9.30 до 12.30 часа, в експозиционните зали на музея – в автентична среда, сред музейните експонати, в рамките на отвореното за останалите посетители музейно пространство – т.е. те ще влизат в досег с другата публика на институцията.

Стремежът е да се създават условия за творческа комуникация между деца от различна възраст, предпочитания и интереси, а това е важно за развитието и реализацията на ученици с различен социален статус. С цел да се осмисли съвременната култура на Смолян като европейски град, културата и природата на Родопите в контекста на общоевропейските политики за природно и културно наследство, за пореден път инициативата се реализира със съдействието на ЕИЦ „Европа Директно“ – Смолян. „Ваканция в музея“ не е единствена школа в града, но е една от търсените, посещаваните, предизвикала интерес (чрез предишните си издания) и добър отзвук сред обществеността в града.

По традиция, творенията на участниците ще се изложат в експозиционни зали на музея в края на школата. Предоставя се възможност на децата да ги запазят за себе си или да ги подарят на своите близки като „спомен“ от пребиваването им в музея. Подготвени са пет образователни модули, които ще се проведат в дните от 1 до 12 юли:

√ РОДОПСКИТЕ ХАЛИЩА – ВИЗИТКА НА ПЛАНИНАТА“ – 1 юли, 8 юли (понеделник) Представяне на разнообразието на родопските халища като произведения на домашното тъкачество. Изработване на избрани образци от филц, вълна и вълнени прежди. √ „ОРЪЖЕЙНАТА КОЛЕКЦИЯ НА МУЗЕЯ“ – 2 юли, 9 юли (вторник)

Запознаване с избрани образци от колекцията.

Стимулиране креативността на децата при изработване на такива в умален мащаб от пластилин, чрез рисунка, работа с пъзели и др.

√ „ХЛЯБЪТ КАТО ОСНОВНА ХРАНА НА РОДОПЧАНИ“ – 3 юли, 10 юли (сряда)

Разкази за обредния хляб в Родопите по повод календарни празници. Изработване на хляб от вода и брашно.

√ „ПОЛКОВНИК ВЛАДИМИР СЕРАФИМОВ И РОДОПСКАТА ШИПКА“ – 4 юли, 11 юли (четвъртък)

Истории за полк. Серафимов, 21-ви пехотен Средногорски полк и Родопската шипка. Претворяване на наградните отличия на полк. Серафимов чрез рисуване, работа с пластилин, глина и др.

√ „ПРЕДАНИЯ ЗА СМОЛЯН И ИСТОРИИ ЗА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ“ – 5 юли, 12 юли (петък)

Предания и легенди за град Смолян и запознаване с държави, членки на Европейския съюз. Претворяване на избрани символи и образци чрез рисуване, работа с пластилин и др.

Закриването на лятната школа ще бъде на 12 юли от 11.30 часа.

Таксата за полудневното занимание е 2.00 лв.

Максимален брой участници за всеки ден – 25

За справки и записвания на телефон: 0301/62727

Краен срок за записвания – 20 юни

Вирни се горе