За седемнадесети път ще се проведе Празника на смилянския фасул

За седемнадесети път ще се проведе Празника на смилянския фасул

В най-многолюдното селище на територията на Община Смолян – с. Смилян за седемнадесети път ще се проведе Празника на смилянския фасул. Събитието започва днес, 19 октомври, от 10.00 часа със залп на фасуленото топче и няколко традиционни конкурса. Те са – за най-атрактивно аранжиран щанд на производител на Смилянски фасул, конкурс “Пано, изработено от Смилянски фасул”, конкурс “Най-оригинално ястие от смилянски фасул”, а за най-малките ще бъдат организирани “Игри на фасула” и музикално-хумористична програма с участието на самодейните състави при читалището и гостуващи състави. Всички гости на празника ще могат да опитат фасул чорба, приготвена с продукти, дарени от жителите на селото.

За най-малките ще бъдат организирани “Игри на фасула” и музикално-хумористична програма с участието на самодейните състави при читалището и гостуващи състави. Празникът, чиито организатори са община Смолян, кметство Смилян и читалище „Проф. д-р Асен Златаров“, се утвърди като едно от знаковите туристически събития в Смолянския регион, което всяка година привлича стотици посетители, гости, туристи и почитатели на традиционния сорт фасул и красотата на Средните Родопи.

ПРОГРАМА

10.00 ч.- 10.30 ч. Откриване на Празника на Смилянския фасул със залп на фасулевото топче пред входа на НЧ „Проф. д-р Асен Златаров 1927” – с. Смилян и старт на VІІ-тото издание на състезанието по планинско бягане „Смилянски фасул“

10.00 ч.- 15.00 ч. Демонстрация на традиционни и съвременни кулинарни ястия от Смилянски фасул и приготвяне на родопски качамак с телешко на щанда на „Шефс клуб- Смолян“ към Българската асоциация на професионалните готвачи.

10.30 ч.–13.30 ч. Разглеждане на щандовете производителите, участници в конкурса „Най-атрактивно аранжиран щанд на производител на Смилянски фасул”(на открито) и на работите на участниците в конкурс „Пано от Смилянски фасул“ (в зала 1 на Посетителски информационен център)

10.30 ч.– 11.00 ч. Игрите на фасула – забавни състезания за най-малките участници в Празника.

11.00 ч. – 12.30 ч. Музикално-хумористична програма. Открита сцена пред централен вход на читалището с участието на самодейни състави при читалището, ДГ „Дъга“- Смилян, ОУ „Св.Св.Кирил и Методий“- Смилян и гостуващи фолклорни състави от гр. София и танцова школа „На хоро при Йо“ – гр. Смолян (при дъждовно време – в салон на читалището).

12.30 ч. Разглеждане и дегустация на ястията, участващи в конкурса „Ястия от Смилянски фасул” за любители кулинари (до изчерпване на наличностите), изложени в зала 2 на Посетителски информационен център.

13.00 ч. Танцов състав „Младост“при НЧ „Отец Паисий1927“-район Нови Искър, кв. „Гниляне“, с ръководител Дарина Владимирова и Женски хор при аткабъл „Рюрлин“ с ръководител Владимир Йонков

13.20 ч. Награждаване на победителите в състезанието по планинско бягане.

13.40 ч.Награждаване на победителите от конкурсите.

14.00 ч. – 17.00 ч. Веселие и хора на мегдана под съпровода на Виевската група с ръководител Емил Узунски пред Кметсво – с. Смилян.

Вирни се горе