За осем месеца са пуснати в експлоатация 90 обекта

 За осем месеца са пуснати в експлоатация 90 обекта

Издадени са и 120 нови разрешения за строеж

Проверка от РДНСК установи, че при одобряване и съгласуване на инвестиционните проекти от гл.архитект на община Смолян Мирослава Шамаранова се спазват стриктно определените в Закона за устройство на територията /ЗУТ/ изисквания, с което са отстранени допуснатите нарушения от предишния гл.архитект, констатирани през 2011 г. Тогава са били открити нередности на 50 % от проверените проекти, като основно не са били спазвани определените срокове,с ъобщиха от местната управа.

При издаването на Удостоверения за въвеждане в експлоатация от сегашния гл.архитект се спазват всички изисквания и определените срокове за регистрация на строежите, като са отстранени пропуските от 2011 г., когато при 100 % от проверените преписки е имало нарушения.

Арх. Шамаранова поясни, че при встъпването си в длъжност е установила най-голямо забавяне на процедурите по въвеждане в експлоатация на строежите.

За изминалата 2011 г. са пуснати в експлоатация 75 обекта, като 25 от тях са въведени в експлоатация през м.декември от новия гл.архитект. До началото на м.септември, т.г. броят им е 90. Издадени са и 120 нови разрешения за строеж. Проведени са и 34 експертни съвета.

Проверяващите са установили още, че всички издадени разрешения за строеж са издадени в определения срок и съгласно разпоредбите на ЗУТ.

Данните са от извършена проверка на Строителния контрол за дейността на Главния архитект на община Смолян за периода 1 март – 31 август т.г., относно спазване разпоредбите на ЗУТ – законосъобразност на издаваните строителни разрешения, спазване на административните срокове и изпълнението на закона.

Вирни се горе