За фалит на застрахователи предупредиха от бранша

За фалит на застрахователи предупредиха от бранша

Сериозни загуби и дори фалити на застрахователните дружества могат да причинят антикризисните мерки на правителството. Това заяви Орлин Пенев, председател на Асоциацията на българските застрахователи, цитиран от БНР.

Той коментира предложението на Националния съвет за тристранно сътрудничество да се облага с данък оборотът на застрахователите, като „абсолютна недомислица"

Пенев посочи, че в момент ана българския пазар оперират на 300 международни застрахователни дружества, който са с получили лиценз да упражняват дейността си.

От тях основна дейност в България развиват38 от които 20 общо застрахователни, 15 живото застраховане, 2 кооперация и едно

Не знам откъде тристранният съвет предлага да се облака премийният оборот, който за 2008 г. беше 1.8 млрд., но печалбата е едва 6,5 млн., за 2009 г. тенденцията е същата – спад в застрахователните премии около 6.5%.

Според него само първата година от въвеждането на този данък, застрахователните дружества ще излязат на загуба от порядъка на 120-130 млн. лв.

Вирни се горе