Всяка четвърта българка - жертва на домашно насилие

Всяка четвърта българка - жертва на домашно насилие

Всяка четвърта жена у нас е жертва на домашно насилие, сочат проучвания, цитирани от БиТиВи.

Според изследвания на наши неправителствени организации основните причини за насилието над жените са безпаричието и употребата на алкохол, както и психологически травми в детството.

Най-често мъжете упражняват насилие над своите половинки по време на празници. Според експертите обаче в голяма част от случаите на домашно насилие причините са в желанието за власт над другия.

Насилието в днешно време съществува под много форми и е много масирано. Това коментира Станимира Хаджимитова – президент на Български фонд за жените и директор и съосновател на фондация “Джендър проект в България”.

Според нея в голяма част от случаите на домашно насилие, причините не са употребата на алкохол и бедността, а желанието за власт над другия.

По данни на неправителствени организации, които работят по тази проблематика, случаите на домашно насилие у нас нарастват.

Няма точна статистика, защото жертвите на насилие се срамуват или страхуват от признание, а други нямат подкрепата на близки и роднини, посочи експертът.

Фондация “Джендър проект в България” прави през 2000 г. първото национално представително изследване за домашно насилие у нас.

Според проучването в 92% от случаите на домашно насилие извършителите на физическо насилие са мъже, останалите 8% са жени.

Жените са по-големи “майсторки” на психологическо и психическо насилие, което е не по-малко страшно от физическото, посочи Хаджимитова.

Склоняването към проституция също трябва да се разглежда като форма на насилие и затова преди да решим да я узаконим, трябва този проблем да се подложи на широка дискусия, смята още тя.

През 2005 г. у нас е приет Закона за защита от домашното насилие, който позволява жертвите на насилие да се обърнат към полицията или да потърсят съдействие от районните съдилища.

През 2007 г. е приета и правителствена програма за превенция и защита от домашно насилие, която предвижда предоставяне на подслон във всеки областен център на жени, жертви на домашно насилие.

През последните няколко години в България са разкрити 15 центрове за консултации на жертви на насилие.

Вирни се горе