Всеки трети българин планира почивка това лято

Всеки трети българин планира почивка това лято

Всеки трети българин планира да почива това лято. Това показва проучване на агенция ”Тренд” за ”24 часа”. Над 1,6 млн. от сънародниците ни не възнамеряват да се лишат от това удоволствие, като сред планиращите почивка са основно младите и живеещите в София.

Спрямо 2019 г. се отчита спад в дела на българите, планиращи почивка. Всеки десети все още не е решил дали това лято ще почива.

Както и миналата година като основна причина сред непланиращите почивка се посочва липсата на финансови възможности, а едва 12% от непланиращите почивка споделят, че се притесняват заради пандемията от коронавирус.

53% от планиращите почивка това лято ще изберат българското Черноморие. Спрямо данните от миналата година дяловете са почти идентични – тогава този избор са направили 54% от сънародниците ни.

Отчита се ръст на желаещите да почиват на планина (21%) спрямо предходната година – 16%, което се предполага и от засилената тревожност на обществото покрай пандемичната ситуация, насочваща ги към избор за почивка на чист въздух и сред открити пространства.

Всеки пети заявява, че ще почива в чужбина. В това отношение се отчита спад спрямо предходната година, когато такива планове са имали 32% он анкетираните. Предполага се, че това се дължи на притесненията в обществото ни от пандемията от коронавирус.

Въпреки спада сред планиращите почивка в чужбина, Гърция продължава да е най-предпочитаната чуждестранна дестинация за почивка от българите.

Цената на нощувките (22%) и самият курорт (20%) продължават да са водещите критерии, които формират избора за място за почивка. Спрямо 2019 г. се отчита повишаване на важността на фактори като тишина и спокойствие.

Относно нагласите на българите да посещават публични места близо половината (47%) от анкетираните споделят притеснения да почиват в чужбина заради пандемията , докато 40% не се притесняват.

53% не се притесняват да посещават места с много хора. Близо две трети (62%) не се притесняват да отидат на ресторант или кафе, спрямо 31%, споделящи такива притеснения.

55% от запитаните нямат притеснение да ходят на плаж в контекста на пандемията.

Проучването показва, че младите в най-малка степен споделят подобни притеснения, докато по-възрастните се притесняват повече.

30% от сънародниците ни са на мнение, че през последните години България става по-добро място за летен туризъм. На противоположното мнение са 18%, а 21% не виждат промяна в последните години.

Вирни се горе