Времето през юни

Времето през юни

Тази година през юни се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата, която за по-голямата част от страната е между 20 и 22 градуса, по долината на река Струма – около 23, за високите полета – между 17 и 19 градуса, а за планините – между 3 и 12.

Най-ниските температури през месеца ще бъдат между 9 и 14, а най-високите – 30-35 градуса, прогнозира НИМХ-БАН.

Юни е най-дъждовният месец в по-голямата част от страната. Често от северозапад нахлуват влажни океански въздушни маси и падат краткотрайни валежи, придружени от гръмотевици. Характерно явление са градушките.

Месецът ще започне с топло време и максимални температури между 28 и 33 градуса. Ще бъде предимно слънчево, в следобедните часове ще има временни увеличения на облачността. На отделни места, главно в Източна България и планинските райони, ще превали краткотраен дъжд с гръмотевици.

На 2 и 3 юни от север ще проникне хладен въздух и температурите ще се понижат и до края на първото десетдневие ще бъдат близки до обичайните за периода. През повечето дни от периода въздушната маса над страната ще е неустойчива и в часовете след обяд и преди полунощ ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни превалявания, гръмотевична дейност и градушки. В отделни дни се очакват интензивни валежи. Повече слънчеви часове ще има преди пладне и над Източна България, където и преваляванията ще бъдат на по-малко места.

През първата половина от второто десетдневие температурите ще се задържат около нормалните, повишение се очаква през последните дни от десетдневието, когато на места максималните температури ще достигнат до 35 градуса. През периода 12-15 юни има вероятност за по-значителни валежи и гръмотевични бури. Повече слънчеви часове и на по-малко места ще са преваляванията през втората половина от десетдневието.

През първите дни от третото десетдневие температурите относително ще се понижат. Отново ще се създадат условия за превалявания и гръмотевична дейност. Относително по-стабилно с повече слънчеви часове ще е времето през последните дни от десетдневието, когато и температурите ще се повишат.

Началото на астрономическото лято е на 21 юни в 7 ч. и 24 мин., когато е лятното слънцестоене. Това е най-дългият ден в годината с продължителност 15 ч. и 19 мин.

Вирни се горе