Времето през януари: от минус 15 до плюс 15 градуса

 Времето през януари: от минус 15 до плюс 15 градуса

Най-ниските температури през януари в България ще бъдат около минус 15, а най-високите, до плюс 15 градуса. Това съобщи за БТА Красимир Стоев – синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

През януари динамиката на атмосферните процеси ще бъде повишена. През първото десетдневие температурите ще бъдат по-високи от обичайните, въпреки че през втората половина от периода ще се понижат.

В началото на месеца, със средиземноморски циклон, от юг ще се пренасят топли въздушни маси. Облачността ще е разкъсана, на места до слънчево време.

Към 4-5 януари на много места в страната ще има валежи от дъжд, в планините над 1700 метра – от сняг. Температурите ще се понижат. През последните дни от периода ще преобладава облачно време и на много места ще има валежи от дъжд, които в Северна и Западна България ще преминават в сняг.

През първите дни от второто десетдневие застудяването ще продължи. Ще се създаде валежна обстановка и в по-голямата част от страната ще вали сняг и ще се образува снежна покривка. През последните дни от периода температурите относително ще се повишат. Вероятност за валежи ще има около 18 януари.

През третото десетдневие на януари температурите ще бъдат близки до обичайните. Около 22 януари, 25 януари и в края на месеца ще има вероятност за валежи.

През януари са регистрирани най-големите аномалии на времето в нашата страна. При нахлувания на арктичен въздух след изясняване са достигани най-ниските температури в повечето райони на страната – абсолютният минимум за страната е минус 38,3 градуса, измерен в Трън през 1947 г. През януари има и интензивни затопляния, при които температурите са се повишавали до 20-23 градуса.

Продължителността на деня е 9 часа и 05 минути. В края на месеца слънцето изгрява в 7 часа и 42 минути, и залязва в 17 часа и 37 минути. Продължителността на деня е 9 часа и 55 минути.

Фазите на луната през януари са: на 6 януари е последна четвърт, на 13 януари – новолуние, на 20 януари – първа четвърт, а на 28 януари е пълнолуние.

Вирни се горе