Вотът за президент и кмет – 2 в 1

Вотът за президент и кмет – 2 в 1

В деловодството на Народното събрание депутати от ГЕРБ и “Атака” внесоха законопроекта за Изборен кодекс.

„Спазихме политическото си обещание до края на тази сесия да внесем проект за Изборен кодекс“, заяви пред журналисти съпредседателят на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова.

В проекта за кодекс е записано, че изборите за президент и за местна власт ще бъдат на една дата. Искра Фидосова обясни, че тъй като организацията на избори “2 в 1” е по-сложна, вносителите са предвидили и съответните допълнителни мерки за това.

Друга промяна е, че се връща денят за размисъл преди изборите.

„Брокерите, които купуват гласове, по-безпрепятствено търгуваха с вота, след като денят на размисъл беше отменен“, аргументира промяната Фидосова.

Тя обясни, че са предприети и ограничителни мерки за придружителите на гласоподавателите, които са възпрепятствани да дадат своя вот.

Неграмотните, които искат да бъдат придружени, категорично вече няма да имат право на това, обясни Фидосова. Хората със здравословни увреждания ще могат да гласуват с придружител, но след като представят решение на ТЕЛК. Към избирателния списък ще има допълнителен, в който ще фигурират трите имена и данните от личната карта на всеки придружител.

От ГРАО ще проверяват впоследствие тези данни и за нарушения са предвидени тежки санкции, обясни Фидосова. За гласоподавателите на местни избори и за кандидатите за кметове и за общински съветници се въвежда изискване за уседналост 12 месеца и наличие на постоянен адрес.

За местните избори ще се гласува само в страната, за парламентарните избори и за изборите за президент ще се гласува и в чужбина.

„В кодекса са залегнали мерки срещу изборния туризъм, срещу контролирания вот и купуването на гласове“, посочи още Фидосова.

„Това е първият изборен закон, който ограничава автобусите с гласоподаватели от Турция, заяви Десислав Чуколов – съпредседател на ПГ на “Атака”.

Вирни се горе